Austrija najavljuje davanje četvrte doze 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Austrija se pridružila nekolicini zemalja koje su najavile da će ponuditi četvrtu dozu vakcine protiv kovida određenim grupama stanovništva.

Kako prenosi agencija Rojters, u Austriji će četvrta doza biti ponuđena zdravstvenim radnicima i zaposlenima u ostalim prioritetnim službama usled širenja novog omikron soja.

Ovu odluku doneo je Nacionalni savet za vakcinaciju koji je naveo i da za sada nema dovoljno dokaza da se četvrta doza preporuči opštoj populaciji.

-S obzirom na nadolazeći omikron talas, četvrta doza može biti ponuđena zaposlenima u visokorizičnim oblastima (na primer zdravstvenim radnicima) šest meseci nakon treće doze – naveo je Savet.

Takođe je istakao i da ne postoje dokazi da bi ova dodatna četvrta doza mogla da spreči zaražavanje ali da se pretpostavlja da može da prevenira ozbiljno obolevanje.

Austrija je ranije u novembru uvela tronedeljni karantin, a juče je rečeno da će ograničenja ponovo biti uvedena od 27. decembra kako bi se sprečilo širenje omikron soja.

Prethodno su Izrael i Nemačka najavili da bi mogli ponuditi određenim grupama građana četvrtu dozu vakcine protiv kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari