Autonomija: Preteće pismo u Slovačkoj crkvi u Begeču 1Foto: pixabay / congerdesign

Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču stiglo je preteće pismo u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedni Gložan, većinsko slovačko mesto.

Kako prenosi portal Autonomija, slučaj se dogodio pre nedelju dana, kada je žena zadužena za spremanje, u sandučetu crkve zatekla rukom pisane četiri stranice sa pretnjama tamošnjim Slovacima, ali za njega se tek sada saznalo jer nadležni u crkvi nisu želeli da izlaze u javnost s tim.

Slučaj je obelodanjen nakon što je u jednom komentaru na njegovu objavu, pismo okačeno na fejsbuk profilu Begečanina Davida Francistija.

„Ako imate pameti odlazite! Ako nemate, čeka vas pakao kao naše Srbe na Kosovu! Lajčaku vodi tvoj smrad iz Begeča“, poručuje se, između ostalog, u pismu begečkim Slovacima u kojem su poimence nabrojani i članovi više slovačkih porodica koje bi se morale iseliti.

Francisti, koji je i sam Slovak, za Autonomiju kaže da se slično događalo u nekoliko navrata poslednjih godina, da je policija svaki put obaveštena, ali da još nije otkriveno ko stoji iza ovih pretnji.

„U poslednjih pet godina ovo je četvrto preteće pismo i svaki put se pominje da Slovaci moraju biti iseljeni. Pre nekoliko godina se desilo da je na fasadi crkve bila ispisana poruka ‘Slovaci iselite se’, ja sam tada bio mali, ima tome 10 ili 15 godina, ali taj slučaj nije zaboravljen u selu. Mene brine šta ako se ovo bude nastavilo, ako na taj spisak budu upisivani i ljudi drugih nacionalnosti? To će onda izazvati problem“, navodi Francisti.

Prema njegovim rečima, u Begeču živi oko 500 stanovnika slovačkog porekla, a pored Srba ima i Mađara, Rusina, Roma i mnogih drugih, te da su u Begeču svi dobrodošli – kao gosti ili kao sugrađani.

„Očekujemo da policija uradi svoj posao. Ja Begeč volim, u Begeču sam rođen kao i cela moja porodica, imamo u familiji pale borce koji su dali svoj život za oslobođenje Begeča od nacističkog Rajha 1944. godine. Moram da naglasim da smo u selu složni oko toga da ovo nije nacionalna mržnja među nacionalnim manjinama u Begeču. Ubeđeni smo da je ovo frustracija jednog pojedinca koju, naravno, ne treba zanemariti, jer ne mogu se osećati prijatno oni čija imena su na spisku, kao i imena njihovih voljenih“, zaključuje Francisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari