Autorka: Film o Amfilohiju Radoviću je žrtva nacionalističke cenzure 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Tanja Šuković, jedna od autorki dokumentarnog filma o mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju Radoviću „Svjedok božje ljubavi“, izjavila je danas da je skidanje tog filma sa programa festivala „Pres vitez“ u Zrenjaninu čin cenzure.

Ocenila je da film predstavlja „nepodnošljivo suočavanje SPC i njenih ideoloških trabanata sa kompromitujućom prošlošću“.

„Iskreno nam je žao što je TV festival žrtva klerofašističke cenzure. Iskreno nam je žao što su organizatori, zarad donacije ministarstva od 400.000 dinara, spremni i da otvoreno lažu“, kazala je Tanja Šuković za portal Autonomija iz Novog Sada.

Film „Svjedok božje ljubavi“ snimljen je u produkciji Televizije Crne Gore.

Ona je odbacila navode iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja da je selektor festivala Igor Aleksić rekao da film nije prošao zvaničnu selekciju i pokazala obaveštenje koje su joj organizatori poslali pre nekoliko dana, a u kojem je pisalo: „Poštovani, obaveštavamo vas da je vaš rad u zvaničnoj selekciji…“.

Navela je i da su organizatori uklonili film i sa zvaničnog sajta festivala.

„Film je prošao selekciju. Konačno, oni sami su nas o tome obavestili. Na stranu to što nevešto uklanjaju tragove – brišu poruke sa vajbera i sa zvanične internetske strane. Zlo vreme nas tera da budemo vrlo oprezni. Ipak smo mi novinari dokumentarnog programa. Čuvamo pisane i druge tragove“, navela je Tanja Šuković.

Dodala je da je sve što je prikazano u filmu „verodostojno i apsolutno profesionalno prikazano“.

„Istina je da je i štetno po Amfilohija, SPC i ostale koji dele njegove anticivilizacijske stavove, upravo zato što je istinito i što ruši manipulantsko predstavljanje ovog crkvenog velikodostojnika kao pomiritelja i čovekoljupca”, kazala je Tanja Šuković, koja je film snimila sa Snežanom Rakonjac.

Dodala je da može da razume organizatore festivala, navodeći da iz sopstvenog iskustva zna „kakva se“prljava propagandna mašinerija aktivirala da odbrani Amfilohijev lik i nedelo od njegovih autentičnih izjava mržnje i huškanja protiv svega što nije na liniji njegovog militantnog velikosrpstva“.

„Prikazivanje filma mogu sprečiti, ali nije moguće sakriti istinu o ulozi Amfilohija Radovića i SPC u jugoslovenskoj tragediji ’90-ih i pokušaju posrbljavanja Crnogoraca, koji u Crnoj Gori kulminira od početka ove godine“, rekla je Tanja Šuković.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije danas da film „Svjedok božje ljubavi“, za koji je navelo da „na sporan način“ prikazuje Amfilohijeve izjave i javne aktivnosti, neće biti prikazan na festivalu „Pres vitez“, jer „nije prošao selekciju“.

Navedeno je da festival jeste dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva, ali da „u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahteva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posledično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim delima se radi“.

„Nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je upravo zbog oštrih reakcija dela domaće javnosti, “ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to delo ne bude u zvaničnom programu festivala”.

Pokret Oslobođenje, kojeg predvodi Mlađan Đorđević, zamenik predsednika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i nekadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, zatražio je ranije danas od organizatora festivala „Pres vitez“ da ne prikažu dokumentarni film “Svjedok božje ljubavi”.

„Prikazivanje ovog video-pamfleta, nastalog iz propagandnih potreba odlazećeg vladajućeg režima u Crnoj Gori, a u okviru festivala bio bi čist skandal, budući da se radi o nevešto sklopljenoj antisrpskoj i anticrkvenoj priči o ‘zlom’ mitropolitu Amfolohiju“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Ocenili su da je reč o „zlonamernom kolažu o trenutno najuglednijoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve“ i dodali da bi prikazivanje takvog filma bilo „bruka i politički faul prema bliskoj susednoj zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari