Avioni iznad Londona, nove mogućnosti plaćanja računa 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina, list „Vreme“ je izveštavao o situaciji koja se dešavala sa avionima Velike Britanije i Nemačke, dok se „Pravda“ za to vreme bavila novim načinom plaćanja računa u Beogradu.

List Vreme je pre 80 godina pisao o letovima vojničkih aviona Velike Britanije i Nemačke.

Avioni iznad Londona, nove mogućnosti plaćanja računa 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Berlin je svoje građane obavestio da su njihovi borbeni lovački avioni izvršili više napada na Veliku Britaniju.

Prema podacima koje su objavili, nemački avioni su oborili 80 engleskih aviona.

Za to vreme na ostrvu imamo sličnu situaciju.

Naime, zvanično saopštenje o ovom događaju, Velika Britanija prenela je preko novinske agencije Rojters.

Izveštaj, koji su zajedno izdali Ministarstvo vazduhoplovstva i Ministarstvo državne bezbednosti, zabeležio je da „aerodromima nije pričinjena nikakva ozbiljna šteta, iako je manji broj lica nastradalo“.

Agencija Rojters je izvestila i o nizu dnevnih napada nad Velikom Britanijom, u kojima je učestvovalo 700 nemačkih aviona.

U izveštaju stoji i to da je jedan neprijateljski avion bacio svetleću raketu nad oblašću Londona, nakon čega se čula  eksplozija bombi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na današnji dan pre 80 godina, list Pravda je pisao o mogućnosti plaćanja računa na pijacama.

Kao što je poznato, kada dođe vreme plaćanja računa, u poštama i poštanskim štedionicama je uvek prevelika gužva, a u čekanju ispred šaltera se provede duže vreme.

Avioni iznad Londona, nove mogućnosti plaćanja računa 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako bi olakšala svojim korisnicima plaćanje računa, beogradska opština je otvorila četiri šaltera na pijacama – Jovanovoj, na Zelenom vencu, Smederevskom Đermu i na Kalenića guvnu.

Ovi šalteri bili su smešteni u kancelarijama nadzornika pijaca, što je domaćicama olakšalo da kupe sve što im treba sa pijace i da plate račune – sve na jednom mestu.

Jevrem Tomić predsednik beogradske opštine, nakon što je uvideo da je plaćanje ovim putem olakšano, odlučio je da se od prvog septembra otvore šalteri i na drugim pijacama u Beogradu.

Na šalterima na pijacama, radili su po jedan činovnik i po jedna činovnica, na taj način su postizali uzajamnu kontrolu i brzo su obavljali svoj posao.

Smatralo se da se na ovaj način, mogu izbeći mnogi nesporazumi, da se „neće događati da neko uplati struju ili vodu“ pa da se one ukinu zbog spore administracije.

Pored plaćanja na pijacama, računi su se i dalje mogli platiti u poštama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari