Bačeno 10 miliona evra u vetar 1Foto: FoNet TV FoNet

Ako je suditi po tragičnoj zapuštenosti gradilišta na kojem je pre 15 meseci trebalo da bude završen objekat centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, sa centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija – prve naučne ustanove tog tipa u Srbiji i šire – onda bi se, čini se, poprilično osnovano moglo pretpostaviti zbog čega je sredinom prošle godine onako brutalno smenjivan i na kraju smenjen ondašnji rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević

Takođe, i zbog čega je, u februaru ove godine, onako palanački potuljeno, pokušana smena šefa Katedre za matične ćelije kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, Miodraga Stojkovića, genetičara svetskog glasa, koji je nedugo potom i otišao iz Kragujevca i Srbije, i to pravo na Harvard.

Bivši rektor Arsenijević i genetičar Stojković bili su, naime, javna je tajna, najgorljiviji zagovornici inicijative da se Centar za matične ćelije, čija je gradnja sa Vladom Srbije ugovorena još 2009, a konačno započeta sedam godina docnije, odnosno početkom 2016, konačno i izgradi i počne da funkcioniše u Kragujevcu. Nakon što je, krajem juna prošle godine, ondašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nebojša Arsenijević, posle besomučne policijsko-medijske hajke, smenjen sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu, gradilište centara izvrsnosti, sa budućim centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, locirano u neposrednoj blizini rektorata Kragujevačkog univerziteta, definitivno je opustelo.

Ovih dana, posle obilnih kiša, zajedno sa polurazrušenom zaštitnom ogradom, i bukvalno zarasta u korov, čemu je, u februaru ove godine, na opšte zaprepašćenje javnosti, prethodio i pokušaj smene Miodraga Stojkovića sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka. Pokušaj nije uspeo, ali je Stojković, koji je godinama unazad najavljivan kao rukovodilac budućeg centra i banke matičnih ćelija pri Fakultetu medicinskih nauka i Univerzitetu u Kragujevcu, otišao sam.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović nedavno je našem listu kazao da je izgradnja objekta centara izvrsnosti u Kragujevcu zaustavljena „zbog promene izvođača radova“, te da će gradnja biti nastavljena kad se taj postupak (promene izvođača radova) okonča. Nevolja je što nam je rektor Filipović to isto rekao i u decembru prošle godine, i što je, u minulih sedam-osam meseci, gradilište te buduće naučne ustanove pretvoreno u ruglo, o kojem niko ne vodi računa. Filipović je nedavno, doduše, saopštio da je Vlada Srbije donela odluku o formiranju Instituta za informacione tehnologije, koji će, kako je rekao, da bude smešten u objektu centara izvrsnosti, kad bude završen. Jedino nije rekao kad će da bude završen.

Ugovor o izgradnji Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisan je 2009. godine. Potpisali su ga tadašnji ministar za nauku i tehnologiju Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i tadašnji dekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojša Arsenijević. Potpisani ugovori i projekat za izgradnju potom su godinama, iz javnosti nepoznatih razloga, čamili su po nadležnim državnim institucijama. Konačno, početkom 2016. izgradnja je startovala, i to pompezno, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je u temelj zgrade centara izvrsnosti položio kapsulu sa porukom: „Što čovek započne, neka Bog ne ospori“.

Mediji su tom prilikom preneli da je Evropska investiciona banka uplatila 10 miliona evra za gradnju centara, jer je „konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope“. Vrednost projekta je 14 miliona evra, a gradnja je trebalo da bude završena do aprila 2017. godine. Gradnju objekta na tenderu je dobila građevinska firma „Banković (u međuvremenu je sklonjena sa gradilišta).

Poslednji rok 2020.

Evropska investiciona banka, finansijer projekta, svojevremeno je označila decembar 2020. kao poslednji rok za završetak objekta. S obzirom na stanje u kojem je trenutno gradilište, te na činjenicu da se ništa ne preduzima da se radovi nastave, sasvim je izvesno da zgrada centara izvrsnosti, sa centrom i bankom matičnih ćelija, u naznačenom roku neće biti završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari