Američki potpredsednik Džozef Bajden je tokom posete Turskoj, posetio i Carigradsku patrijaršiju, kako bi s patrijarhom Vartolomejem razmotrio niz tema koje se tiču položaja i budućnosti tog duhovnog središta pravoslavlja, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Kako agencija navodi, tokom dvočasovnog razgovora Bajden je rekao da je u svom životu upoznao samo dvojicu izuzetnih ličnosti – bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelu i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Susretu su prisustvovali arhiepiskop Dimitrije, egzarh za Ameriku, mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, mitropolit galijski (Pariz) Emanuil i više drugih arhijereja i predstavnika američkih Grka.

SAD će se, kako je rekao Bajden, odlučno kod turskih vlasti založiti za poštovanje verskih sloboda kao i za ponovno otvaranje pravoslavne akademije na Halki, koju su turske vlasti zatvorile pre 40 godina. Tokom razgovora bilo je reči i o međuhrišćanskom dijalogu. Iz krugova Carigradske patrijaršije se saznaje da je razgovor sa američkim potpredsednikom bio „izuzetno obećavajući“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari