Bajmok: Roditelji zahtevaju da se izgradi novi vrtić jer nema mesta za svu decu u postojećem 1Bajmok, foto: Vikipedija

Pojedini roditelji u selu Bajmok, u blizini Subotice, zahtevaju od gradske vlasti da obezbedi sredstva za izgradnju vrtića i obdaništa ili da neki od postojećih objekata stavi u tu funkciju, zbog toga što mnogi od njih, zbog nedovoljnog kapaciteta, ne mogu upisati svoju decu u vrtić.

Meštanka Bajmoka, Čila Rapčak (Rapcsák Csilla), kaže za Danas da je ovom selu jako neophodan novi vrtić i obdanište i da su mnogi roditelji, ukoliko nemaju pomoć baka i deka, prinuđeni da ostanu kući sa svojom decom.

„To nam fali, jer je veliki broj njih ne mogu da idu na posao jer nema ko da čuva dete. To bi svakako trebalo nekako da se reši ili da nešto renoviraju, da mogu i ostala deca da se prime i da ima dovoljno mesta za sve mališane“, smatra Rapčak.

Čilino dete, koje ima tri godine, ide u vrtić, ali, kako ona navodi, pored njih je ostalo još četvoro, petoro dece koja nisu primljena.

Dodaje da im najviše nedostaje mađarska grupa za mlađu decu i da trenutno imaju samo mešanu grupu, ali da im nedostaju još i igračke.

Rapčak kaže da u Bajmoku trenutno imaju dva vrtića, koja su razdvojena. Deca, uzrasta od godinu do tri godine, idu u jedan objekat, koji je i ranije bio u funkciji obdaništa, naglašava naša sagovornica, dok starija grupa, od četiri godine do predškolskog uzrasta, ide u zabavište koje je sada prebačeno u školu.

„Dobili su dve učionice i deca tamo idu u zabavište. Imamo jednu mađarsku i jednu srpsku grupu. I to radi samo do podne, a posle neko treba da ide po decu. Ko želi, može dete da vodi u srpsku grupu, tamo ih čuvaju do 15 časova, ali samo koga baš moraju, jer nemaju mesta“, objašnjava Rapčak.

Dodaje da nemaju ni toalet i da deca treba da idu u školu, koju pohađaju veća deca, pa „kada mališani odu zbog toga u školu, oni su izgubljeni tamo“.

Ukoliko neko ne uspe dete da upiše u vrtić, u tim slučajevima najčešće majka ostaje kod kuće, kaže Rapčak i navodi da ima prijatelja čija je žena morala da ostane tako kod kuće. Ili, kako ona dodaje, roditelji moraju da plaćaju nekoga za čuvanje dece, ukoliko u porodici nemaju nikoga ko bi mogao da preuzme na sebe tu obavezu.

Pojedini roditelji vode decu u vrtiće u Subotici

Bajmočanka Timea Dudaš, takođe, je potvrdila za Danas da je ovom selu zaista potreban vrtić i da „ima roditelja koji oba deteta nisu uspeli da upišu u vrtić i sada deca idu privatni vrtić u Subotici, a nose ih za grad svako jutro“.

Poput Čile i Timea smatra da je veliki problem i nedostatak mađarskog odeljenja i da bi to moglo da se obezbedi, ali da se problem ne rešava.

„Moje dete ide u srpsko odeljenje u vrtiću zato što imamo samo to. Imamo zabavište na mađarskom jeziku, ali radi samo do podne, što je meni jako veliki problem jer radim, i to mi je stvaralo mnogo problema i kod starijeg deteta“, napominje Dudaš.

Milojević: Grdska vlast nema sluha za potrebe Bajmočana

Predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević izjavio je krajem prošle godine da u Bajmoku već odavno postoji potreba za izgradnjom novog vrtića i obdaništa.

„Bajmočani već dugi niz godina to zahtevaju, ali nikada nije bilo sluha za to. Stalno su bila nekakva opravdanja od strane pojedinih odbornika iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), što smatram da nije opravdano“, ocenjuje Milojević.

On smatra da građani Bajmoka zaslužuju da imaju jedan određeni komfor, a ne da decu razvrstavaju po mestima koja su udaljena od Bajmoka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari