Jelena Mihajlovićfoto FoNet Milica Vučković

Deca iz Pećinaca vraćaju se u vrtić iz kog su isključeni pre godinu dana, navodno zbog nedostatka mesta. „Ovo nije pobeda, ovo je poraz jednog društva što se ovo desilo“, za N1 kaže Jelena Mihajlović, majka jedne devojčice koja je vraćena u vrtić.

„Znala sam da se moje dete konretno mora vratiti u vrtić, jer je ona sad predškolac. Sva deca su se vratila, više nema liste čekanja, kao što nije bilo ni ranijih godina, samo prošle godine je napravljena lista čekanja i ponovni upis u vrtić, što je presedan. To je napravljeno samo da bi nekoj deci bilo uskraćeno pohađanje vrtića“, rekla je Mihajlović za Novi dan TV N1.

Ona ne veruje u dato objašnjenje da su deca vraćena u vrtić, jer se radi na proširenju kapaciteta u objektima predškolske ustanove.

„Nisu proširivali kapacitete, tu su jednu sobu zatvorili bili da bi napravili listu čekanja. Ovo je samo zbog naših aktivnosti, godinu dana se borimo“, podsetila je Mihajlović.

Podsetimo, roditelji dece tvrde da je odlika o tome da njihova deca ne idu u vrić doneta samo zato što su politički aktivni i to u redovima opozicije, i da je za to lično odgovoran predsednik opštinskog odbora SNS-a Milorad Pantić Luki.

Mihajlović je za N1 istakla da su i prosvetni inspektori naložili da se deca vrate u vrtić, a da su isto poručili i poverenica za zaštitu ravnopravnosti i ministar prosvete.

„Jednostavno nisu imali kud. Kapaciteti se ne proširuju, jedino sam čula da se rade novi toaleti u vrtiću. Mi samo očekujemo odgovornost što naša deca nisu išla u vrtić, i tražimo smenu (direktorke vrića) Anite Volčevski. Tražimo objašnjenje kako godinu dana naša deca nisu išla u vrtić, a ona je i dalje na čelu vrtića“, poručuje Mihajlović

Ona je pozvala novu ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović da joj „kao psihajatar i kao ministarka“ objasni kako je cela ova situacija uticala na roditelje i decu.

„Moje dete jedve čeka (da se vrati u vrtić), kupila je još prošle godine ranac koji je trebalo da nosi. Ushićena je, srećna, ide među svoje drugare“, istakla je Mihajlović.

Dodala je i kako je ćerku vodila da se druži sa decom iz vrtića kada su ona izlazila napolje.

„Tužno je gledati dete koje pati za svoji vršnjacima, nedostaju joj deca, njen prostor, njene vaspitačice“, istakla je.

Upitana da li je povratak dece u vrtić pobeda roditelja, odgovirila je da nije. „Ovo je poraz jednog društva što se ovo desilo.“

Istakla je da su nadležni godinu dana pokušavali da zataškaju izbacivanje dece iz vrtića, i da je bivši ministar Branko Ružić bio nemoćan, jer je, kako je rekla, članska karta direktorke vrića moćnija od svih ministarstava i celog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari