Bajramska sofra održana na Trgu slobode u Novom Sadu: Građani uživali u specijalitetima muslimanske kuhinje 1Foto: Grad Novi Sad

Manifestacija „Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra“ održana je u subotu uveče u centru grada.

Novosađanima su posluženi specijaliteti povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih praznika za vernike islamske veroispovesti.

Domaćin manifestacije, muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić je istakao da je ovo značajna manifestacija, jer se pored kulturno-umetničkog programa pruža topla dobrodošlica svakom prolazniku.

„Ovi dani su veoma radosni za muslimane, a čini se da je radost još veća jer svoju radost delimo sa vama. Bajram su dani sreće, koja je u ljudskom životu povremena, ali čovek trajno mora biti zadovoljan, te je moja želja da naše zadovoljstvo u zajedništvu, u ovoj smotri bratstva i prijateljstva, bude večno i trajno prisutno u našoj državi, među svim našim narodima“, poručio je reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

„Radost ovog praznika delimo i mi sa svim pripadnicima Islamske zajednice. Islam i hrišćanstvo mnogo vrednosti spaja, kao što je verovanje u večne, ljudske moralne vrednosti, mir i ljubav, vrednosti koje su danas ugrožene. Želim srećan praznik, blagoslov i napredak Islamskoj zajednici“, rekao je episkop bački Irinej.

Želja organizatora je bila da dođu svi ljudi dobre volje, svih veroispovesti i nacija, a okupljenima su, u znak poštovanja, ponuđeni specijaliteti muslimanske kuhinje. Novosađanke i Novosađani su se bolje upoznali sa običajima Kurban -bajrama koji su njihovi sugrađani islamske veroispovesti uveče slavili.

„Uživamo u istinskom prazniku, u trinaestoj Bajramskoj sofri i šaljemo sliku ljubavi, mira, tolerancije. Još jednom pokazujemo da je Novi Sad veliki grad, multikonfesionalnosti i multinacionalnosti. Grad koji je istinski prijatelj i partner svih verskih zajednica. Grad koji je otvoren za sve ljude dobre volje. Želim vam mir i blagostanje, srećan praznik Kurban bajram i da se vidimo i sledeće godine“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari