Bakić: Subotica jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima dva koordinatora za romska pitanja 1Foto: subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je, nakon sastanka sa romskom zajednicom, da su Romi deo etničkog i kulturnog mozaika grada Subotice i da su direktni razgovori sa predstavnicima ove zajednice veoma važni za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava Roma u ovom gradu.

Kako je naveo, postignut je dogovor o pripremi protokola o saradnji između Grada Subotice i Nacionalnog saveta Roma.

Bakić je podsetio i da je grad podržao realizaciju projekta „Romakted“ u okviru koga su uređena naselja Halas i Haladaš u Mesnoj zajednici Čantavir, i da je na taj način podignut kvalitet života građana, koji žive na tom prostoru, a da je, istovremeno, uređena i životna sredina u naselju Čantavir.

„Tu je i prekogranični projekat ’Antidiskriminacija i interkulturalizam’, putem koga smo podigli svest školske dece o važnosti tolerancije i međusobnog razumevanja“, kazao je Bakić.

Dodao je da će Subotica ostati posvećena jačanju saradnje sa romskom zajednicom.

„Unapređenju položaja romske nacionalne zajednice neće doprineti diskriminacija, netolerancija i predrasude, već samo razumevanje i zajednički trud”, ocenio je Bakić.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić rekao je da proces inkluzije Roma u Subotici ide jednom uzlaznom putanjom i da je taj napredak vidljiv.

„Subotica može da predstavlja primer dobre prakse kada je reč o unapređenju položaja Roma. Uverio sam se da su u Subotici, koju krasi multikulturalnost i tolerancija, Romi zaista potpuno ravnopravni građani“, kazao je Nakić.

Pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjineJelena Jovanović podsetila je da je Subotica drugi grad po veličini po broju pripadnika romske populacije.

„Dva koordinatora za romska pitanja i osam pedagoških asistentata u ovom gradu su različite veroispovesti, što svedoči o sveukupnoj uključenosti pripadnika romske zajednice. Jedan od naših predloga jeste da se romski jezik ponovo uvede kao izborni predmet u osnovnim školama i ja se iskreno nadam da će romski koordinatori i romska zajednica poraditi na tom pitanju“, navela je Jovanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari