Odloženo loženje Badnjaka na gradskom trgu u Subotici 1Gradski trg u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, je čestitajući sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, naveo da će i ove godine privremeno biti prekinuta tri decenije duga tradicija nalaganja Badnjaka na subotičkom Trgu slobode „zbog veoma složene i neizvesne epidemiološke situacije“.

On je pozvao sve pravoslavne sugrađane da razumeju teške i odgovorne odluke koje su donesene u vezi sa badnjačkim svečanostima.

„Oko ove odluke Grad Subotica je potpuno saglasan sa organizatorom svečanosti, Srpskim kulturnim centrom ’Sveti Sava’ i Srpskom prvoslavnom crkvenom opštinom subotičkom. Ona je doneta teška srca i sa opredeljenjem da se tradicija nastavi sledeće godine, za koju se nadamo da će doneti konačan kraj pandemije korona virusa“, naveo je Bakić.

On je podsetio i da se tokom prošle godine situacija oko zaraze stalno popravljala, ali da ovi kritični zimski meseci doneli novi „omikron“ soj koji se značajno brže širi i već izaziva rekordne stope infekcije u našem okruženju.

Odloženo loženje Badnjaka na gradskom trgu u Subotici 2
Stevan Bakić, foto: Grad Subotica

„Čovekoljublje na koje nas poziva naša vera neretko zahteva od nas žrtvu i odricanje, pa smo tako i danas pozvani da mislimo na svoje sugrađane, lekare, medicinsko i nemedicinsko osoblje naših zdravstvenih ustanova, za koje nema praznika i predaha u borbi koju vode za svakog čoveka koji boluje“, kazao je gradonačelnik.

On je pozvao građane da svojom odgovornošću, kroz vakcinaciju, poštovanje zaštinih mera pokažu odgovoran pristup prazničnom zajedništvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari