Proteklog vikenda u prestonici Austrije bilo je veselo, razigrano i raspevano u duhu starih srpskih pesama i igara a kako i nebi kada je najstarije Kulturno sportsko društvo „Bambi“, koje pretežno okuplja članove iz okoline Požarevca, obeležilo 40 godina postojanja.

Četiri decenije rada Bambija, koji je od osnivanja pored Srba okupljao i Hrvate, i Crnogorce, bile su obeležene željom da se ne izgubi veza sa korenima ali i da se što bezbolnije prihvati kultura i običaji zemlje domaćina.

Za jednog od osnivača „Bambija“ Radišu Filipovića, iz okoline Požarevca, bio je to dug ali i uspešan put. -Nisam ni sanjao da će temelji naše kuće da budu toliko snažni i moćni“, kaže Radiša Filipović, osnivač KSD „Bambi“. Danas je „Bambi“ bitno podmlađen sa članovima koji su, mahom i rođeni u Austriji, a nemački im je drugi maternji jezik. Ipak, kažu, tek ovde dišu punim plućima pa nije ni čudno da su prostorije Kluba svakodnevno ispunjene članovima. -Ovde ne osećaju predrasude kao što je to slučaj u austrijskim diskotekama gde ih gledaju popreko kada progovore srpski, navodi aktuelni predsednik Milan Popović. Nekoliko stotina gostiju je uživalo u dvoiposatnom koncertu članova Bambija i KUD-a Stevan Mokranjac iz Beča kao i igrača i orkestra Đido iz Bečeja kojima je pripala i velika čast da veče bravurozno završe koncert Vranjanskom svitom. „Drugo poluvreme“ trajalo je do ranih jutarnjih sati uz neskrivenu želju da se sve u što skorije vreme ponovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari