Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je juče bojazan da bi politika Severne Koreje prema drugim zemljama mogla da dovede do rata. Ban, nekadašnji ministar inostranih poslova Južne Koreje, juče je u Andori rekao da je „trenutna kriza već odmakla predaleko“ zbog tenzija koje su pojačale pretnje ratom koje je Pjongjang uputio SAD i Južnoj Koreji.


On je rekao da su međunarodni pregovori hitno potrebni, ali i izrazio uverenje da „niko nema nameru da napadne“ Severnu Koreju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Li izjavio je juče da Kina žali zbog namere Severne Koreje da ponovo pusti u rad nuklearno postrojenje Jongbjon. Pjongjang je juče najavio da će ponovo pustiti u pogon nuklearnu elektranu Jongbjon, koja je zatvorena 2007. Predviđeno je da u rad ponovo budu puštena sva postrojenja, uključujući i postrojenje za obogaćivanje uranijuma, najavila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Li je rekao i da je Kina ulagala stalne napore u proces nuklearnog razoružavanja i uspostavljanje i održavanje mira i stabilnosti u severnoj Aziji. „Pozivamo sve zainteresovane strane i političke partije koje se zalažu za očuvanje mira i rešavanje problema dijalogom i mirnim putem, da što pre pristupe traženju rešenja za novonastalu situaciju“, poručio je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari