Banatski ratari danas protestovali u Zrenjaninu zbog visokih cena đubriva, kažu biće manje hrane (FOTO) 1Foto:M:Pudar

Besni banatski ratari danas su izašli na ulicu i protestvovali zbog previsokih cena veštačkog đubriva i izostanka podrške države.

Protestni skup održan je danas ispred nove hale sportova u Zrenjaninu, u Karađorđevom parku, gde se okupila velika grupa nezadovoljnih zrenjaninskih poljoprivrednika, nakon čega je održana protestna vožnja traktora.

Kako su istakli, oni su ugroženi poremećajem cena na tržištu i poskupljenjem veštačkog đubriva i dele sudbinu svih poljoprivrendika u Srbiji, koji su na kolenima.

„Sa ovakvim cenama đubriva i goriva poljoprivrednici ne mogu da opstanu. Sraman je odnos naše države prema nama koji proizvodimo hranu. Tražimo povećanje subvencija, odnosno vraćanje onoga što je ratarima oduzeto ranijim uredbama. Konkretno, tražimo 200 evra po hektara za biljnu proizvodnju po hektaru za površine do 100 hektara i tražimo 60 litara nafte po hektaru bez akcize za poljoprivredike koji obrađuju do 100 hekatra zemlje“, objašnjava predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Sve zemlje u okruženju imaju mnogo ozbiljnije subvencije od srpskih ratara, podseća ovaj sagovornik i kaže da samo sa podrškom seljaci mogu da stabilizuju proizvodnju.

„Imamo informaciju da će smanjiti cenu đubriva samo za Braničevski okrug, smatramo to lošim potezom ministarstva kojim pokušava da nas razjedinjuje“, upozorava Kleut.

Dejan Rakić, poljoprivrednik iz Aradca, kaže da je poljoprivreda godinama ugrožena i da sve vezano za poljoprivrednu proizvodnji poskupljuje i da su zbog toga ljuti..

„Nama su prvi put prošle godine malo poskupeli naši proizvodi, ali to svakako ne može da pokrije sve troškove i poskupljenja za proivodnju koju sada imamo. Cena dizela je 183 dinara, a đubriva 950 evra po toni, tako da će naša proizvodnja jako da poskupi i po tim cenama niko nema računa da radi. I za državu je ovo poblem, mnogi ratari neće koristiti đubrivo jer im je skupo, pšenice će biti manje a cene će biti veće. Biće manje hrane pa će svi građani biti u problemu a ne samo mi trenutno“, objašnjava Dejan Rakić.

Pavel Zahorec iz Aradca objašnjava da državna politika prema agraru ne ide u pravom smeru, izostaje plavi dizel i subevncije.

„Agrarna politika kod nas ne ide u pravom smeru, sramotna je. Kod nas su subvencije minimalne, jad i beda. Mi moramo da dobijamo subvencije da ulažemo i u zemljište, a ne samo u mehanizaciju i našu godišnju proizvodnju. Ne treba više da se lažemo i svašta pričamo“, kaže on.

Borislav Čizmaš, poljoprivrednik iz Botoša, objašnjava da je na protest došao zbog sebe i svoje porodice.

„Nismo izašli ni zbog politike, ni zbog vlasti, već zbog naše budućnosti. Poljoprivrednici su izlazili na proteste samo kad je dogorelo do nokata, a mislim da je ovo sad taj momenat. Ako država ne preduzme nešto, neće biti dobro po naciju. Mi smo proizvođači hrane, i ponosim se time, a ne volim kad nas predsednik naziva pogrdnim imenima. Svesni smo da je cena đubriva i goriva na svetskom nivou porasla. Međutim, najskuplja nafta i đubrivo su u Srbiji i to tražimo da se promeni”, kaže Čizmaš.

Zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov, čovek koji godinama učestvuje ne samo na protestima ratara već i opozicije, objašnjava da ratari širom Srbije plaćaju punu cenu nafte, kao i svako vozilo koje stane na pumpu.

“Tu nas država ne prepoznaje, što je bedno i sramotno, na kraju krajeva i pljačkaški. Svaka država u našem okruženju oslobađa poljoprivrednike akcize ili dela akcize, i samim tim imaju znatno jeftinije gorivo. Mi to tražimo godinama. Sada se desio i poremećaj na svetskom tržištu gasa i đubrivo je postalo preskupo, čak je pitanje i da li ima dovoljnih količina. Rešenje je vrlo jednostavno, a to su subvencije po hektaru koje će kompenzovati naše velike troškove. Tražimo 200 evra po hektaru za ratarsku proizvodnju, do 100 hektara, i oslobađanje sto posto akcize na 60 litara po hektaru, do 100 hektara. To su dve ključne stvari koje će rasteretiti našu proizvodnju i garantovati da ova država može da očekuje iole ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju. U suprotnom, štedećemo na gorivu, što nije dobro za proizvodnju, štedećemo na đubrivu, što je još gore, i bilansi će znatno biti redukovani, a države će imati veću štetu nego što bi je imala da nam pomogne”, zaključuje Slavko Vukov.

Zrenjaninski poljoprivrednici danas su održali protestnu vožnju svojim gradom, kretali su se prometnom magistralom do izlaza za Novi Sad a potom nazad prema Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari