Banatsko Karađorđevo ima pozorište koje selu život znači 1pozorište banatsko karađorđevo

U selu Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište, koje ima oko 2.000 stanovnika, već 36 godina uspešno radi amatersko pozorište “Jovica Jelić”. Ovo pozorište jedno je od najuspešnijih amaterskih pozorišta u Srbiji o čemu svedoče priznanja, nagrade i diplome sa mnogobrojnih festivala.

Na repertoaru pozorišta su drame, tragedije, vodvilji, prošle godine postavljen je i kabare ali za vikend će premijerno biti izvedena predstava za decu u kojoj glume samo deca, učenici karađorđevačke škole od V do VIII razreda.

Najmlađi glumci pripremili su predstavu “Ko se šeta oko sveta” Tode Nikoletića,  u režiji Milana Martinovića. U predstavi, prvi put u životu igraju Anja Kondić, Una Altmajer, Jovan Maljković, Nataša Rajilić, Dušan Maljković, Milica Banč,
Vukašin Prodanović, Sanja Paskaš, Milana Martinović i Marina Klimović. Za tehničku podršku zadužen je Vukašin Vujičić.

– Prvi put deca rade za decu. Osim jedne devojčice, ostalim glumcima ovo je debi na daskama koje će, nadam se, da im život znače, bar amaterski. Jer u Banatskom Karađorđevu ko se jednom zarazi glumom, to ga drži celog života. A to našem pozorištu garantuje opstanak, kaže Milan Martinović, reditelj ove ali i svih ostalih predstava koje amatersko pozorište “Jovica Jelić” ima na repertoaru.

Ovo je pozorište amatersko samo po tome što glumci nisu plaćeni ali u svemu ostalom ponaša se kao pravo, profesionalno. Sezona počinje 1. oktobra, i to premijerama. Nove, ali i stare predstave, igraju se redovno, uglavnom jednom nedeljno.

Svi u pozorištu rade bez ikakve nadoknade. Glume osnovci, srednjoškolci, studenti, poljoprivrednici, nastavnici.

Na repertoaru su savremeni tekstovi, jer je to jednostavnije zbog scenografije i kostima. U sali u kojoj se predstave igraju ima mesta za 50 gledalaca, a sala je uvek puna. Publika dolazi iz Banatskog Karađorđeva, ali i iz okolnih sela.

– Jako nam je važno da formiramo podmladak. Deca su dobra, šarmantna i vesela, predstava će biti odlična iako nam fali još koja proba. Ali, uigraćemo se. U našem pozorištu je uvek živo. Pripremamo novu premijeru, “Prosidbu” od Čehova, spremamo se za festivale, idemo na gostovanja. Probe su svakog dana, vredno probaju svi, od najmlađih članova do već doajena, kaže Martinović.

Žitište, koje je sedište opštine, nema pozorište. Da bi uživali u predstavama Karađorđevčani, ali i njihove komšije, morali bi da potegnu u grad ili da se nadaju da se neko “veliko” pozorište smiluje pa navrati i do sela. Entuzijasti iz ovog malog sela nisu hteli to da čekaju. Oni su sami sebi napravili pozorište koje evo uspešno traje već 36 godina.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari