Baneri sa bajramskom čestitkom ponovo postavljeni u Srebrenici 1Foto: Oslobodjenje.ba/Ahmed Hrustanović

Baneri sa bajramskom čestitkom „Bajram šerif mubarek olsun“ ponovo su postavljeni u Srebrenici, nakon što su ranije postavljeni skinuti po naredbi čelnika Opštine Mladena Grujičića.

Kako piše sarajevsko Oslobođenje, zahvaljujući Mladenu Grujičiću, bajramski praznici su iskorišteni za dodatno dizanje tenzija u ovom gradu.

Međutim, uprkos Grujičićevoj naredbi, Bošnjaci u Srebrenici su banere postavili na svojim privatnim objektrima, kao i na zgradi Islamske zajednice u Srebrenici, te na taj način ipak Srebreničanima islamske vjeroispovjesti čestitali ovaj praznik.

Kako je Oslobođenju pojasnio Ahmed Hrustanović iz Srebrenice, koji je ustupio i fotografije ponovo postavljenih banera, u proteklih 15 godina oni su postavljani za svaki Bajram, pa i proteklih godina od kada je Grujičić izabran za načelnika.

Na baneru koji je postavljan stajalo je „Sretan Bajram svim osobama islamske vjeroispovjesti“, a ispod toga je stajala čestitka „Bajram šerif mubarek olsun“.

Ove godine je Islamska zajednica odlučila da napravi novi baner, s obzirom da je prethodni bio star 15 godina i već je bio poprilično dotrajao. Na novom baneru je takođe stajala čestitka „Bajram šerif mubarek olsun“ i ništa više.

“Međutim, samo nekoliko minuta nakon što je postavljen ovaj baner Grujičić je naredio da se skine. Ne znam zašto mu je sada zasmetao. Ovime je pokazao jedno vrlo nezrelo ponašanje”, kazao je Hrustanović.

Ranije danas, Grujičić je naredio pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica da poskidaju sve bajramske čestike, samo nekoliko minuta nakon što su ih postavili, prenosi Oslobođenje portal zasrebrenicu.ba.

Načelnik jednog odjeljenja u opštini koji je Bošnjak i kojeg su Bošnjaci postavili na tu funkciju nije se usprotivio ovom postupku.

Da li će novi Visoki predstavnik u BiH konačno reagovati? – pitaju na istom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari