Evropska unija mora da dovrši projekat svoje bankarske unije kako bi se „osiguralo da poreski obveznici više ne budu prvi u redu za plaćanje“ kada banke loše posluju, rekao je juče predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Poslanici Evropskog parlamenta danas treba da glasaju o zakonu kojim se ustanovljava prvi „stub“ bankarske unije. Zakon bi Evropskoj centralnoj banci trebalo da omogući da nadgleda poslovanje najvećih banaka u evrozoni.

Ostale elemente bankarske unije biće teže usaglasiti zbog protivljenja nekih država članica, podseća Bi-Bi-Si u svom izveštaju iz Strazbura, gde je Barozo održao „govor o stanju u Evropskoj uniji“.

Barozo je rekao da EU ne sme da posustane u sprovođenju reformi dok se ekonomija ponovo približava rastu. Iako je „oporavak na vidiku“, on je krhak i politički lideri moraju „nastaviti sa našim naporima“i „nema povratka na posao kao da je sve u redu“. Barozo je rekao da ekonomska politika Evropske unije mora biti usmerena na rast koji je neophodan lek za „problem koji danas najviše opterećuje – nezaposlenost“. Predsednik Evropske komisije je naglasio da je 26 miliona nezaposlenih u državama članicama EU „ekonomski neodrživo, politički nebranjivo i socijalno neprihvatljivo“.

Barozo je, navodi britanski javni servis, implicitno kritikovao Rusiju zbog „pritiskanja“ nekadašnjih sovjetskih republika da okrenu leđa EU i „udruže“ se sa Moskvom. Jermenija je nedavno najavila da će se pridružiti carinskoj uniji Rusije, iako je učestvovala u dugim pregovorima koji je trebalo da je približe EU. „Moldavija i Gruzija su navodno pod pritiskom da postupe na isti način, a EU je posebno zabrinuta zbog najveće zemlje u regionu Ukrajine“, navodi Bi-Bi-Si.

„Zemlje poput Ukrajine danas više nego ikad teže tešnjim vezama sa EU, jer ih privlači naš ekonomski i socijalni model. Ne smemo ih izneveriti. Ne možemo prihvatiti bilo kakav pokušaj da se ove zemlje ograniče u svom suverenom izboru“, zaključio je šef Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari