Pravni zastupnik vlasnika „Eko Teman Grupe Mlekara Pirot“ Srđan Mitić izjavio je juče na konferenciji za novinare da je neizvesno kada će ova mlekara početi da radi, jer njen vlasnik ne može da dođe do kredita banaka za obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje. Prema nekim planovima Mlekara je trebalo da počne da radi u martu.

– Investitor je uložio preko milion evra u kupovinu i njeno opremanje, ali ne može da obezbedi kredit za rad. Višemesečni pregovori nisu urodili plodom, jer banke nisu htele da prihvate hipoteku nad imovinom mlekare, bez obzira na njenu vrednost. Nigde nismo mogli da dobijemo kredit jer Mlekara ne radi poslednje tri godine i nema pozitivan završni račun. Bankama je rečeno da je mlekara tek kupljena i da treba da počne da radi. Iako nam je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA obezbedila bespovratna sredstva od 275.000 evra za upošljavanje 110 radnika, nijedna banka nije htela da nam da garanciju za taj novac – rekao je Mitić.

U fabrici, prema Mitićevim rečima, radi samo 18 radnika na poslovima obezbeđenja i održavanja. Glavni menadžer „Eko Teman Grupe Mlekara Pirot“ Goran Popović rekao je da ukoliko država, fondovi i neke od banaka ne uvaže zahteve da se odobri kredit za obrtna sredstva, vlasnici će morati da se obrate nekoj svetskoj kompaniji.

Posle desetak godina i dve neuspešne privatizacije, firma „Eko Teman Grup“ iz Nemačke je u oktobru 2008. godine kupila Mlekaru za oko 600.000 evra. Planirano je da mlekara proizvodi pirotski kačkavalj i beli sir u krišci, a da jedan deo palete kiselo-mlečnih proizvoda plasira na lokalna tržišta. Kapacitet Mlekare je prerada 60.000 litara mleka u jednoj smeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari