Bastašić: Institucije da pomognu organizovanje komemoracije Srbima iz Jadovna 1Foto: Wikipedia

Na ovogodišnjem, devetom po redu komemorativnom odavanju pošte Srbima stradalim u Jadovnu, bilo je više mladih nego ranije, a mnogi nisu bili u mogućnosti da dođu, rekao je danas predsednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banja Luke Dušan Bastašić.

On je apelovao na institucije Srbije i Republike Srpske da pomognu u organizovanju ovakvog skupa.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je zainteresovanih bilo iz Trebinja, Mostara, Subotice, Zagreba i drugih mesta, ali su mnogi izostali zbog udaljenosti ili nedostatka materijalnih sredstva.

Ipak to ih neće obeshrabriti, već najavljuju da će doći naredne godine, u julu, kad obeležavamo ovo stradanje, rekao je Bastašić, navodeći da su na komemorativnom skupu bili predstavnici Repbulike Srpske, ali ne i Srbije.

Komentarišući veći broj mladih na obeležavanju stradanja, ukazuje da je to identitetska karika, deo naše istorije koji ne može izbrisati nikakva ideologija.

Govoreći o stradanju Srba u Jadovnu, na području Like, on je rekao da je to bio jedan od prvih likvidacionih centara u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, odakle su „krvnici nastavili svoj krvavi posao u Jasenovcu“.

On je rekao i da je na ulasku hodočasnika u Hrvatsku, 30. juna, uhapšen nekadašnji starešina Vojske RS Dane Lukajić pod sumnjom da je počionio ratni zločin, iako je on više puta već boravio u Hrvaskoj i svedočio u Hagu.

Bastašić kaže da prisutni na obleležavanju stradanja nemaju problema sa lokalnom policijom, ali da je ovo poruka sa državnog nivoa da nisu dobrodošli, pogotovo kad su u većem broju.

Prema njegovim rečima, Lukajić ima dvojno državljanstvo, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa se izjasnio posle hapšenja kao građanin Srbije, a u Zagrebu su ga u pritvoru obišli predstavnici tamošnje srpske ambasade.

Član UO udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda Momčilo Mirić je rekao da bi zaborav žrtava bilo njihovo ponovno ubijanje.

Istoričar i pravnik Nikola Milovančev je pozvao nadležene organe u Srbiji i RS da se utvrdi identitet svih žrtava, kako bi im se odala dužna pošta, i sprečila nastojanja da se falsifikuje istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari