BCBP: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima otvara prostor za zloupotrebu policije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) upozorio je danas da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima sadrži brojne odredbe koje će, ukoliko ostanu nepromenjene, ugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, i uprkos kozmetičkim izmenama, očuvati politički uticaj na rad policije.

Zbog toga BCBP traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da razmotri komentare pristigle od organizacija u javnoj raspravi i spreči potencijalnu štetu koja bi nastala usvajanjem Nacrta.

„Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je u mnogim odredbama korak unazad u odnosu na postojeću zakonsku regulativu. Iz njegovih odredbi je izbačen do sada postojeći princip javnosti rada policije, kao i obaveza objavljivanja kvartalnih izveštaja o radu MUP-a. Članovima kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, kao i nadzor i snimanje na javnim mestima se ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi se totalni nadzor bez ikakve kontrole suda što je u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. U domenu upravljanja ljudskim resursima, zapošljavanje bez konkursa postaje pravilo, a ne izuzetak, legalizuje se i nepotizam, što otvara ogroman prostor za zloupotrebe“, navodi se u saopštenju.

Kao najveći nedostatak Nacrta, BCBP navodi to što je očuvan politički uticaj na operativni rad policije kroz dodatna ovlašćenja ministra.

„Paradigma toga je da Nacrt predviđa da osim što pojam „Policija“ mogu koristiti MUP, sindikati koji deluju u okviru njega, i Ministarstvo odbrane, pravo na upotrebu ovog pojma ministar može odobriti i drugim subjektima. U praksi ovo bi moglo da znači da ako ministar želi da organizovanu grupu za nasilno suzbijanje protesta proglasi policijom, to može da uradi, bez ikakvog ograničenja“, navodi Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Prema njihovom mišljenju, sve ovo je moglo da bude izbegnuto da proces izrade Nacrta nije obavljen pod velom tajne, da su konsultovane brojne ekspertske organizacije, te da je ostavljeno dovoljno vremena da se sprovede sveobuhvatna javna rasprava.

„Postavlja se pitanje da li je Ministarstvo želelo na ovaj način da sakrije ove sporne odredbe i osigura već postojeći politički uticaj na rad policije. BCBP zbog toga apeluje da zakonodavac pokaže iskrenu nameru da uz saradnju sa zainteresovanim stranama radi na tome da Srbija dobije policiju po meri građana, a ne političara na vlasti“, naglašavaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari