BCBP nakon još jedne zabrane za ruske državljane: Da li je BIA nezavisna ili je podružnica neke strane službe? 1Foto: Beta/Branislav Božić/MO

Nakon još jedne u nizu policijskih mera i odluka protiv ruskih državljana iz Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da saopšti kakvu pretnju predstavljaju ruski antiratni aktivisti po Ustav i bezbednost Republike Srbije i da li je ovakvo postupanje u skladu sa interesima naše ili neke druge zemlje, saopštio je BCBP.

“Rešenje MUP-a kojim se ruskoj državljanki Eleni Koposovoj ne dozvoljava stalno nastanjenje i nalaže da napusti Srbiju otvara pitanje ko i na osnovu čega radi bezbednosne procene unutar naših službi bezbednosti, da li se te procene vrše u skladu sa strateškim nacionalnim interesima Srbije i u skladu sa profesionalnim standardima struke, ili su one donete po osnovu nekih drugih političkih naloga i savezništva sa državama koja nisu obznanjena građanima Srbije”, pitaju se u BCBP-u.

Oni podsećaju da je ovo rešenje poslednje u nizu mera koji je MUP Srbije doneo u poslednje vreme, a koja uključuju privremeno zadržavanje pojedinih ruskih antiratnih aktivista na graničnim prelazima, kao i prošlogodišnja zabrana ulaska u zemlju pojedincima poput bivše zvaničnice Crne Gore, Jovane Marović.

“Nedavna istupanja bivšeg direktora BIA, Aleksandra Vulina, u kojima on tvrdi da se neke mere u zemlji sprovode na osnovu odluka koje je izdao dok je vršio tu funkciju navode na zaključak da on i dalje upravlja ovom institucijom. Ako je to tačno, postavlja se pitanje – u ime koje države”, navode u saopštenju.

Oni podsećaju da je Vulin nedavno od Federalne bezbednosne službe Rusije dobio orden za doprinos saradnji srpske i ruske službe bezbednosti i da su predsednica vlade i predsednik države javno zahvalili ruskoj službi bezbednosti za informacije o protestima građana protiv izbornih nepravilnosti.

“Javnost u Srbiji ima pravo da zna da li postoji spisak nepodobnih pojedinaca iz inostranstva, da li su antiratne aktivnosti postale kažnjive u zemlji i da li se ovakve odluke donose u skladu sa interesima Srbije i strateškoj posvećenosti Srbije vrednostima Evropske Unije ili neke druge zemlje. Drugim rečima – da li je Bezbednosno informativna agencija nezavisna u svom radu ili podružnica službe bezbednosti druge zemlje.

Ukoliko je ovo drugo slučaj, to je stvarna pretnja po bezbednost i ustavni poredak, a ne delovanje mirovnih aktivista”, zaključuju u BCBP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari