Dok Vulinu ponestaje mesta na reveru, šta bi se desilo da neko iz opozicije dobije orden strane službe? 1Foto: BETA/MUP SRBIJE/DS

Osnivaču Pokreta socijalista i bivšem šefu BIA, Aleksandru Vulinu, još malo pa će ponestati mesta na reveru za ordenje koje dobija iz Rusije, dok vlast na najoštriji način zamera i osuđuje predstavnike opozicije i nevladinog sektrora koji na bilo koji način sarađuju sa kolegama iz zemalja EU i Amerike.

Neretko to čini i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon kojeg sledi “rafal” ostalih predstavnika vlasti. Najnoviji primer je prozivka nevladien organizacije “Forca Požega”.

„Neko spolja finansira neku tobož studenstku organizaciju „forca Požega“. Pa šta je to forca Požega, pa to nije „torcida“. I to finansiraju. „Imam prsluk i šatorsko krilo i sad ću ja da pravim revoluciju“. Ajde dete idi kući, porazgovaraj sa roditeljima najpre“, navodi on. A nedavno je i najavio da će objaviti i koja je to zemlaj koja se umešala u izbore u Srbiji. Ni o opoziciji koja sarađuje sa predstavnicima Evropskoh paralmenta, koje on naviva mrziteljima Srbije, nema lepe reči.

Jedan od boljih primera optužbi su one koje je izrekla premijerka Ana Brnabić rekavši da spoljni faktor finsnira ekološke proteste zbog Rio Tinta 2022. Nju su tada demantovale ambasade i međunarodne institucije.

A odlikovani Vulin, pak, naređuje hapšenje i zabranu ulaska u zemlju zbog podrivanja ustavnog poretka ili gaženja dostojanstva Srbije.

On je nakon što ga je prošlog leta Amerika stavila na crnu listu, pre par dana dobio orden ruske Federalne službe bezbednosti za „izuzetan profesionalizam i doprinos saradnju srpske i ruske službe“. U utorak je stigla vest i da ga je i predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao.

A šta bi se tek dogodilo da neki opozicionar dobije orden neke zapadne strane službe, i kakvi su to dvostruki aršini vlasti, pitali smo naše sagovornike

Rusi i Amerikanci rade na različite načine

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas objašanjava da Rusi i Amerikanci, odnosno drugi zapadni faktori, rade na različite načine.

Dok Vulinu ponestaje mesta na reveru, šta bi se desilo da neko iz opozicije dobije orden strane službe? 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Zapad ima razvijenu mrežu „meke moći“ i onima koji štite njegove geopolitičke interese, deli fondove i druge „benefite“. Rusi to rade na mnogo jeftiniji i prizemniji način – dodelom ordena, plaketa i drugih sličnih priznanja. Naravno, to je mnogo manje efikasno od onoga što čini Zapad, ali kod nas daje rezultat iz prostog razloga što nam NATO sile gaze vitalne nacionalne interese. Rusija nam nedovoljno pomaže, pa i igra neprimerene igre sa našim režimom koji je opskuran i po nacionalne i druge interese građana Srbije, ali nije ona na nas izvršila agresiju, okupirala deo teritorije i na njemu stvorila svoju marionetsku državu – navodi on.

Kako dodaje, sve to je uradio Zapad i prema njegovom sudu, mnogo je gore kada on nekom u Srbiji dodeljuje politički motivisanja priznanja i sredstva.

Francuska više puta odlikovala građane Srbije

– Ipak, ako Rusi nastave pojačanim tempom kao što sada rade, da podržavaju Vučića i njegove izvršioce tipa Vulina, kome je umišljeni samodržac Srbije dodelio ulogu proruske perjanice, uspeće i ono što razni zapadni lobisti do sada nisu realizovali u oblasti rusko-srpskih odnosa. Odgurnuće od sebe nemali deo nacionalno opredeljenih građana Srbije. Od drastičnog slabljenja popularnosti u nacionalno opredeljenim delovima sprske opoziciono nastrojene populacije, Moskvu spašava samo jedna jedina stvar – dosledno negativan stav prema sprskim interesima od strane SAD i vodećih EU država – ukazuje Anđelković.

On podseća da je, od kada je Vučić na vlasti, Francuska na primer, više puta odlikovala građane Srbije koji ne važe za režimske javne ili tajne igrače.

– Zbog toga, po pravilu, nije bilo nikakve histerične reakcije režima. Vučić je plašljiv političar i napada velike sile samo kada to sa nekim tamošnjim faktorima iz nekog obostrano „višeg razloga“ dogovori. Setimo se samo afere „ruski špijun“ iz 2019. i ponašanja režima prema Moskvi i napada na one koji su ovde važili kao njeni „prijatelji“ te uporedimo to sa sadašnjom rusko-srpskom „idilom“. Slične igre Vučić igra i sa Zapadom i za to tamo nalazi partnere – ukazuje on.

Vulin je naravno odlikovan jer su mu SAD uvele sankcije

Psiholog Žarko Korać smatra da dodela ordena Vulinu pokazuje krajnji cinizam ruske spoljne politike.

žarko korać
foto FoNet Milica Vučković

– Njima je očigledno potpuno svejedno kako će na to reagovati javnost u Srbiji. Postavlja se onda pitanje koliko oni vide Srbiju kao stvarno nezavisnu zemlju. Vulin je naravno odlikovan jer su mu SAD uvele sankcije. To je i poruka izrazito proruskim političarima u Srbiji da uživaju punu podršku Rusije – kaže on.

Kada je reč o ophođenju vlasti prema onima koji sarađuju sa zapadom, navodi primer.

– Vlast u Srbiji je oštro napala posetu predstavnika opozicije Evropskom parlamentu. Čak i pojava bilo koga sem vlasti u evropskim parlamentima, po njima ravna “nacionalnoj izdaji”. Dodela nekog evropskog ordena bilo kome iz opozije izazvala bi teške optužbe koje sada u slučaju Vulina ne vidimo – navodi on.

Kako zaključuje, to je samo još jedan dokaz da Srbija ne vodi nikakvu “multipolarnu politiku”, već politiku oslanjanja na Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari