BCBP: Prirodni i ljuski resursi instrument za akumulaciju kapitala nekolicine privilegovanih 1Foto: Twitter/@bezbednost_org

Opsesija kontinuiranim ekonomskim rastom nametnula je ekonomski i politički model koji izaziva društvene i ekonomske nejednakosti i dovodi do degradacije životne sredine, izjavila je danas viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjeloš u okviru predstavljanja istraživanja o efektima kineskih investicija u Srbiji.

Bjeloš je na okruglom stolu „Smederevo, Bor i Zrenjanin – borba sa posledicama kineskih projekata“ u organizaciji BCBP rekla da je istraživanje koje je ta organizacija sprovela pokazalo da se prirodni i ljuski resursi koriste se kao instrument za akumulaciju kapitala nekolicine privilegovanih.

„Vladajuća elita stavila se u službu krupnog kapitala i dominantnog ekonomskog modela prodajom i koruptivnim prepuštanjem lokalne infrastrukture i prirodnih resursa međunanarodnim i domaćim kompanijama koje su u vezi sa vladajućom elitom, i to sa malo ili bez ikakve odgovornosti prema ljudskim pravima i životnoj sredini“, upozorila je Bjeloš.

Ona je , u pogledu kineskih investicija, ocenila da su one postale privlačne našim političarima zato što nisu koristile sistem „štapa i šargarepe“.

„Eksploatacija prirodnih resursa i radnika je opis svakog investitora, ne samo kineskih, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da kineski investitori to pokušavaju da ostvare u veoma kratkom roku i bez etičkih ili zakonskih ograničenja“, upozorila je viša istraživačica BCBP.

Navela je da podaci ukazuju na to da je za kratko vreme takva eksploatacija u Boru i Smederevu ugrozila javno zdravlje i ljudsku egzistenciju.

„Povećan je stepen malignih oboljenja i drugih bolesti, a kvalitet vazduha je značajno opao“, upozorila je Bjeloš i dodala da su građani i lokalni aktivisti praktično prepušteni sebi u borbi sa negativnim posledicama kineskih investicija.

„Vlada Srbije pruža punu političku podršku investitorima iz Kine i spremna je da uguši svaku kritiku, pošto je vladajuća elita uložila mnogo napora da dovede kineske investicije u Srbiju, a to je podrazumevalo i prilagođavanje zakonskog okvira“, upozorila je Bjeloš.

Šefica katedre za zaštitu životne sredine Tehničkog fakulteta u Boru Snežana Šerbula istakla je da se Bor i Smederevo, za razliku od Zrenjanina, suočavaju sa „starim“ problemom zagađenosti zbog prirode proizvodnje Rudarsko – topioničarskog basena i Železare.

„Uvek su bile povećane koncentracije sumpor-dioksida ili čestica koje sadrže kancerogene ili opasne materije – dakle, to nije novo za nas“, rekla je Šerbula, ali i upozorila da je Ziđin značajno povećao proizvodnju u Boru, kao i da planiraju rast proizvodnje u Topionici za čak 150 odsto.

„Radi se o Topionici koja se nalazi u centru grada, što je svetski presedan“, ukazala je Šerbula i dodala da njen rad ne bi bio toliko problematičan kada bi kineski Ziđin sveo emisiju štetnih gasova i čestica u zakonske okvire.

Prema njenom mišljenju, u Boru je na delu enormna eksploatacija resursa.

Dragan Nedeljković iz smederevske organizacije ProTok21 rekao je da u tom gradu, kao i u Boru, prevladava osećaj da za investitora zakoni naše države ne važe.

„Mi u Smederevu često govorimo o zagađenju vazduha, a ne spominjemo šta je sa zemljom i sa vodom. U Železari rade merenja, ali ona nisu dostupna javnosti. Deluje kao da se Železara tretira kao prilika za kratkoročno izvlačenje profita, bez obziranja na to šta će za 10 godina biti ne samo sa prirodom već i sa ljudima“, ocenio je Nedeljković.

Član upravnog odbora Zrenjaninske akcije (ZRAK) Mišo Živanov ocenio je da Zrenjaninci sa opravdanim strahom očekuju otvaranje fabrike guma kineskog Linglonga.

„Pesimisti smo, jer na primerima Bora i Smedereva vidimo da aktivistička borba daje veoma slabe rezultate. Nadamo se da ćemo kroz udruživanje postići da naši problemi dobiju vidljivost i to na regionalnom i međunarodnom nivou“, rekao je Živanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari