Uporedna studija o oceni kvaliteta života koju jednom godišnje sprovodi internacionalna konsalting kompanija Mercer ponovo je glavnom gradu Austrije dala najbolju ocenu, ispred Ciriha. Uzimajući u obzir 221 grad, na poslednjem mestu se i ovoga puta našao Bagdad. „Razlika među prvih trideset gradova na listi je minimalna, ali ipak u mnogim oblastima Beč nudi više nego drugi gradovi“, kaže direktor Mercer Austria, Jozef Papuzek. Vrhunske vrednosti Beč ima na primer u odnosu na javni prevoz, kvalitet stanovanja kao i raznolikost restorana.


Među prvih deset na listi nalaze se Cirih (na 2. mestu), Minhen (4), Diseldorf (5), Frankfurt (7), Ženeva (8), kao i Bern i Kopenhagen (na 9. mestu).

Za ocenu kvaliteta života za svaki grad je uzeto u obzir 39 kriterijuma sa stanovišta saradnika koji žive i rade u inostranstvu. Ove karakteristike obuhvataju političke, socijalne, ekonomske i ekološke aspekte. Uz to dolaze faktori kao što su lična sigurnost, zdravstvo, obrazovanje i saobraćaj kao i druge javne usluge. Dobijeni rezultati studije služe vladajućim strukturama i internacionalnim kompanijama kao važan izvor informacija i pomoć pri donošenju odluka za slanje saradnika u inostranstvo. Kod kriterijuma koji se odnosi specijalno na ličnu sigurnost, Beč se nalazi na petom mestu. Najbezbedniji grad je Luksemburg. Drugo mesto dele Bern, Helsinki i Cirih, a na poslednjem je, opet, Bagdad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari