Bekić: U narednih nedelju dana do 6.000 novoobolelih od korone 1Foto: Z.S.M.

Broj novoobolelih u Srbiji je u porastu. Epidemiolozi kažu da je crveni alarm ponovo upaljen. Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja „Savski venac“ i koordinator za vakcinaciju izjavio je za RTS da se u narednih nedelju dana na dnevnom nivou može očekivati i do 6.000 novoobolelih na dnevnom nivou.

Savetuje da se građani vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mera.

Epidemijski brojevi iz dana u dan upozoravaju u našoj zemlji. Nove varijante omikron soja koronavirusa ubrzano se šire Evropom. Sve češće se govori o verziji BA 2.75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao „kentaur“.

Kovid ambulante od prošlog ponedeljka rade od 7 do 20, a u Knez Danilovoj na Paliluli i u Cara Dušana u Zemunu rade 24 sata.

Dr Zoran Bekić rekao je za RTS da se u narednih nedelju dana može očekivati i do 6.000 novozaražnih na dnevnom nivou.

„Sojevi omikrona se sada daleko više šire, postoji veliki broj kontakata i putovanja, što utiče na zaražanje. Ukoliko ne učinimo nešto po tom pitanju, a to je pridržavanje epidemioloških mera, doći će do još većih brojeva, koji se mogu očekivati ne samo na jesen, već i u idućem periodu“, upozorava Bekić.

Epidemiolozi kažu da je crveni alarm ponovo upaljen, jer već imamo 500 hospitalizovanih pacijenata, a da se za desetak dana očekuje više od 1000.

Virus se stalno razvija i postaje „previše pametan“, poručuje i doktor iz SZO.

„U prevozu sa maskom“

Bekić podseća da je u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite u Srbiji obavezno nošenje maski, kao i da je snažna preporuka da se nose u zatvorenom prostoru.

„Kada ulazimo u javni prevoz, treba da ponesemo masku, kao i da se trudimo da izbegavamo gužve. To je prva i osnovna stvar. Treba i da razmislimo i odlučimo o vakcinaciji. To je ključna stvar u ovom periodu“, ističe dr Bekić.

Preporučuje da građani treba da se vakcinišu trećom ili četvrtom dozom, jer je sedmi talas koronavirusa u toku.

„Mislim da su jesen i zima daleko da bismo čekali. Svi oni koji nisu dobili treću i četvrtu dozu vakcine, treba da to učine. Vakcinacija jedino može da smanji verovatnoću zaražavanje, a i kako bismo, ukoliko dobijemo koronu, imali blažu formu bolesti“, objašnjava Bekić.

Dodaje da starije osobe od 60 godina, kao i hronični bolesnici treba prvenstveno da se vakcinišu jer i dalje imaju najteže forme bolesti, ali i mlađe osobe koje mogu da ih zaraze.

Više obolele dece 

Kaže da je više i zaražene dece na dnevnom nivou, ali i da raste broj najmlađih sa težim kliničkim slikama.

Smatra i da je zdravstveni sistem u Srbiji u poslednje dve godine pokazao jačinu, te da će on sigurno izdržati i ovaj talas.

Ističe da se građani mogu vakcinisati u svim domovima zdravlja, kao i u tržnom centru „Galerija“, gde je u prethodnom periodu vakcinisano 1.000 ljudi.

Kaže da se vakcinacija ubrzala u odnosu na jun, te da je u prethodnih dvadesetak dana imunizovano oko 16.500 osoba, najviše četvrtom dozom – 10.800.

„Pridržavajte se epidemioloških mera i još više ubrzajte imunizaciju. To je najbolja formula za uspeh. Imunizacija treba da bude uporna, jer je virus još uporniji“, savetuje dr Zoran Bekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari