Belgijski ambasador za jačanje saradnje sa institutom Vinča 1Foto: D. E.

Belgijski ambasador u Srbiji Kun Adam (Koen) izjavio je danas tokom posete Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ da treba ispitati mogućnosti potencijalne saradnje sa belgijskim istraživačkim i naučnim institutima, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM).

„Zahvalan sam što sam imao mogućnost da posetim Institut, veoma je prosvetljujuće za mene da vidim napredak i način razvoja istraživanja u Institutu Vinča. Važno je da ispitamo mogućnosti potencijalne saradnje sa belgijskim istraživačkim i naučnim institutima i zadovoljan sam što već postoji uspešna saradnja sa Univerzitetima u Levenu i Antverpenu“, rekao je belgijski ambasador.

Adam je obišao je laboratoriju za fizičku hemiju, laboratoriju za radijacionu hemiju i fiziku GAMA i laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, a sa naučnicima je razgovarao istraživačkim rezultatima, popularizaciji nauke i podizanju društvene svesti o značaju naučnih istraživanja i inovacija za društvo u celini.

Direktorka Instituta Snežana Pajović napomenula je da su projekti koji se razvijaju kroz medjunarodnu saradnju u Institutu Vinča sa Univerzitetima Belgije „do sada dali veoma dobre rezultate, to su uglavnom projekti iz oblasti fizičke hemije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari