Beloruski novinar i aktivista poljske manjine osuđen na osam godina zatvora 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Beloruski novinar Andžej Počobut, predstavnik poljske manjine u Belorusiji, osuđen je danas na osam godina zatvora zbog „podsticanja mržnje“, saopštio je beloruski sud.

Agencija AFP je prenela da je Počobut (49), dopisnik poljskog lista „Gazeta viborča“ i aktivista za prava poljske manjine, „proglašen krivim za javne pozive na delovanje sa ciljem nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti zemlje“, i za „podsticanje na mržnu“, naveo je beloruski Vrhovni sud u saopštenju.

Novinaru se sudilo u regionalnom sudu u zapadnom gradu Grodnou, gde živi velika zajednica poljskog porekla.

Poljska je odmah osudila presudu kao „nepravednu“ i osudila što ju je izrekla „autoritarna država“ protiv novinara gonjenog zbog poziva na međunarodne sankcije protiv Belorusije.

Šefica beloruske opozicije u izgnanstvu Svetlana Tihanovska ocenila je tu presudu kao ličnu osvetu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema novinaru, koji je u pritvoru jop od hapšenja u martu 2021.

„Učinićemo sve što možemo da ga oslobodimo sa svim drugim političkim taocima“, napisala je ona na Tviteru, prenela je agencija AFP.

Agencija AP navodi da je novinar i istaknuti pripadnik značajne poljske manjine u Belorusiji kažnjen sa osam godina zatvora usred obračuna sa kritičarama režima autoritarnog predsednika Lukašenka.

Počobut (49), proglašen je krivim za nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Belorusije i „podsticanje razdora“  jer je za uticajan poljski list „Gazeta Viborča“ opširno izveštavao o masovnim protestima koji su nedeljama trajali u Belorusiji 2020. godine, posle predsedničkih izbora koji su Lukašenku, na vlasti od 1994. godine, doneli novi mandat, ali su opozicija i zapadne zemlje taj rezultat smatrale nameštenim.

Optužnica protiv Počobuta, kao dokaz da je on kriv, pominje njegovo izveštavanje o tim protestima, kao i njegove izjave u odbranu poljske manjine u Belorusiji i pominjanje sovjetske invazije Poljske 1939. kao akt „agresije“.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u tvitu osudio „nehumanu odluku beloruskog režima“ i obećao da će „učiniti sve da pomogne poljskom novinaru koji se hrabro bori za istinu“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je visokog beloruskog diplomatu u Varšavi, Aleksandra Časnouskog, da mu uloži protestt zbog presude.

Poljska zahteva oslobađanje Počobuta i svih političkih zatvorenika u Belorusiji i poziva Minsk da poštuje međunarodne propise i bustavi akcije protiv poljske manjine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Po istaknutoj beloruskoj grupi za ljudska prava – „Viasni“, Počobut je odbio da potpiše peticiju da ga Lukašenko pomiluje kada je uhapšen. Počobutovi rođaci su rekli da su mu tokom pritvora bile zabranjene posete i da nije mogao da prima ni pisma svog 12-godišnjeg sina.

„Viasna“, grupa za ljudska prava, uključila je Počobuta na svoju listu 1.449 političkih zatvorenika koje drži Minsk.

Belorusko udruženje novinara (BAJ) objavilo je u sredu saopštenje u kojem zahteva Počobutovo hitno oslobađanje.

„U Belorusiji se guši bilo kakvo neslaganje, a presuda Počobutu potvrđuje da vlasti ne nameravaju da zaustave represiju“, rekao je lider BAJ, Andrej Bastunec, zaključuje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari