Benzen je najkritičniji zagađivač vazduha i u urbanoj i u industrijskoj zoni, jedan je od zaključaka preliminarne Studije o kvalitetu vazduha u Pančevu koja je nastala nakon dvogodišnjeg merenja na oko tridesetak mernih mesta. Kako se u njoj navodi, osnovni izvor benzena i ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa je NIS Rafinerija nafte sa manjim doprinosom iz HIP Petrohemije.

Benzen je najkritičniji zagađivač vazduha i u urbanoj i u industrijskoj zoni, jedan je od zaključaka preliminarne Studije o kvalitetu vazduha u Pančevu koja je nastala nakon dvogodišnjeg merenja na oko tridesetak mernih mesta. Kako se u njoj navodi, osnovni izvor benzena i ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa je NIS Rafinerija nafte sa manjim doprinosom iz HIP Petrohemije. Najveće vrednosti benzena izmerene su u Rafineriji i u blizini kanala gde se ispuštaju otpadne vode iz Rafinerije i HIP Petrohemije, dok je kao jedini značajan izvor amonijaka navedena HIP Azotara.

Uzrok novog zagađenja i dalje nepoznat

Uzrok preksinoćnjeg velikog zagađenja vazduha u Pančevu, kada su se ponovo oglasile sirene za uzbunjivanje, još uvek nije poznat, ali je skoro izvesno da ovaj slučaj neće proći bez novih krivičnih prijava, saopštio je Miroslav Nikčević, direktor republičke Uprave za zaštitu životne sredine na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Pančevu.

On je rekao da su inspektori za zaštitu životne sredine od prekjuče na terenu i da pokušavaju da otkriju uzroke koji su doveli do naglog skoka koncentracije benzena na maksimalnih 160 mikrograma po metru kubnom, koliko je on iznosio u 20 časova. Petrohemija je najavila da zbog tehničkih problema hitno mora da obustavi proizvodnju u svojim fabrikama Etilen, PENG i PEVG, što je i počelo prekjuče u 10.30 časova. Prema rečima Nikčevića, njega više brinu pozivi građana koji su se žalili na izrazito jaku buku tokom čitavog dana, intenzivne neprijatne mirise koji inače nisu uobičajeni, izrazit sjaj baklje, kao i vibracije tla koje su građani Vojlovice, naselja smeštenog uz industrijsku zonu, povremeno osećali.

Nakon prezentacije Preliminarnih rezultata o kvalitetu vazduha u Pančevu, u okviru projekta „Pančevo Akcioni program“ italijanske vlade, lokalnoj samoupravi i predstavnicima Uprave za zaštitu životne sredine predloženo je da se vrši kontinualno merenje emisija unutar samih fabrika industrijske zone, da se u postrojenja uvedu najnaprednije tehnologije, da se smanje emisije zagađivača iz industrija postavljanjem adekvatne kontrole i sistema za smanjenje emisija, da se za grejanje koriste goriva prihvatljivija za životnu sredinu i da se gde god je to moguće veliki deo privatnih automobila zameni modernijim modelima.
Očekuje se da bi kompletna studija mogla biti završena do kraja maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari