Beograd će dobiti tramvaje iz Italije 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Predratni jugoslovenski list Vreme pre tačno osamdeset godina pisao je o poplavi u Pomoravlju, a slike velikih kompleksa polja pod vodom i santama leda našle su se i na naslovnoj strani.

List piše i da se s puta vratila Komisija beogradske opštine koja je u Italiji obilazila fabrike koje izrađuju tramvaje.

Beograd će dobiti tramvaje iz Italije 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Gradski većnici su bili u Milanu, Torinu i Đenovi, a u izveštaju koji su podneli predsedniku opštine Vojinu Đuričiću navodi se da su u jednoj fabrici u Đenovi našli nove, bezmalo izrađene tramvaje koje je poručila opština Đenove.

Fabrika nije imala ništa protiv toga da se ovi tramvaji isporuče Beogradu, ako bi Đenova pristala da čeka dok se drugi za nju izrade.

Nakon kontakta, đenovska opština je pokazala spremnost da izađe u susret Beogradu. Sad se očekuje dolazak predstavnika fabrike i delegata, kao i zaključenje ugovora.

Vreme piše i o tome kako je tri petine sveta u ratnom stanju.

„Izgleda neverovatno da se danas u ratu nalazi više od milijardu i po ljudi, što je otprilike 70 odsto od ukupnog stanovništva zemljine kugle. Narodi svih kontinenata, osim Južne Amerike, nalaze se u ratu“, navodi se u tekstu.

U nastavku se ističe kako Nemačka sa okupiranom Poljskom, Čehoslovačkom i Austrijom ima oko 900.000 kvadratnih kilometar sa 109 miliona stanovnika, što čini oko jedne petine ukupnog stanovništva Evrope.

Protiv nje se nalaze dve najveće imperije na svetu: Francuska i Engleska, čije je ukupno stanovništvo na kontinentu Evrope znatno manje od stanovništva proširene Nemačke – 88 miliona stanovnika.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše kako Đuzepe Meaca, čuveni italijanski reprezentativac, mora da napusti fudbal zauvek. Naime, iako je relativno mlad, on se povukao zbog povrede koju je zadobio u kolenu.

Beograd će dobiti tramvaje iz Italije 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Njegova bolest je teško lečiva s obzirom na to da mu je zaustavljen krvotok u desnoj nozi. Ovim iznenadnim slučajem italijanski fudbal je izgubio jednog odličnog igrača, koji je još dugo mogao da igra…

Između ostalog, list donosi kratku vest o jezivom obračunu dva radnika u opštinskoj kafani baranjskog sela Podravlje.

Tamo je sa svojom lepom ženom Jelenom sedeo radnik Matija Lijić.

Za drugim stolom bio je njegov doskorašnji prijatelj Ivan Tot.

Lujić se sa Totom pre izvesnog vremena posvađao, saznavši da se Tot sastajao sa Jelenom.

Kako je ona i ovom prilikom naočigled muža, počela sa Totom da koketira, to je Lujić ustao sa svog mesta i snažno udario nožem svog nekadašnjeg druga.

Lujić je uhapšen, a Tot prenet u osječku bolnicu. Njegove povrede su teške prirode tako da se sumnja da će ostati u životu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari