Beograd jutros najzagađenija prestonica, razlog individualna ložišta 1Ilustracija Foto: EPA/DAVE HUNT

Beograd je jutros najzagađenija prestonica u svetu. Kako se navodi na sajtu AirVisual, AQI (Indeks kvaliteta vazduha) trenutno je 439.

Mnogi građani sinoć su se žalili na smrad paljevine u vazduhu, a i na portalu Gradskog zavoda za javno zdravlje takođe je ocenjeno da je vazduh u prestonici „jako zagađen“ odnosno da je u ljubičastoj zoni.

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić kaže za portal Danas da je utvrđeno da je došlo do povećanja količina PM10 čestica u vazduhu u poslednja 24 sata.

– Podsećam da smo u utorak imali prvu pravu zimu u gradu – pad temperature, pojava snega. Osim toga, zbog mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa građani veliki deo dana provode kod svojih kuća i to je povezano jedno sa drugim. Aktiviran je veliki broj individualnih ložišta, a i Beogradske elektrane vrše grejanje 24 sata. Takav ambijent dovodi do toga – objašnjava Šoštarić.

Beograd jutros najzagađenija prestonica, razlog individualna ložišta 2

Prema njegovim rečima, zagađenost vazduha ne potiče ovog puta iz saobraćaja, jer su emisije iz saobraćaja niže nego inače zbog mera protiv širenja korona virusa.

Drugi na listi najzagađenijih gradova sveta danas je Kijev sa 160, sledi Zagreb sa 158.

Detaljan prikaz po gradovima možete pogledati ovde.

Beograd jutros najzagađenija prestonica, razlog individualna ložišta 3

Na sajtu Beoeko se navodi da se zbog današnjeg kvaliteta vazduha ozbiljne zdravstvene tegobe mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije. Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka za celokupnu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas od institucija na gradskom i republičkom nivou da hitno i bez odlaganja preduzmu mere za smanjenje zagađenja koje je inicijativa uputila 31. oktobra 2019. godine, a koje je kako su naveli, podržalo više od 15.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.