Beograd najzagađeniji na svetu, kvalitet vazduha loš i u drugim gradovima u Srbiji 1BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/DS

Prema podacima sa sajta IQAir Beograd je trenutno najzagađeniji grad na svetu. Iako ove podatke odnosno poređenja koja IQAir pravi između svetskih metropola treba uzeti sa rezervom, ono što je nesumnjivo, a što pokazuju i drugi izvori, jeste da je vazduh jutros u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije veoma loš.

Kako se može videti putem aplikacije Xeco vazduh, koja se oslanja na podatke sa mernih stanica, vazduh je lošeg kvaliteta na 45 mernih mesta.

Najgore je u Užicu gde je vazduh okarakterisan kao izuzetno loš, a glavni razlog je koncentracija najsitnijih čestica PM2.5 i PM10, koja višestruko prevazilazi dozvoljene vrednosti.

U još 25 mesta u Srbiji vazduh je trenutno „veoma loš“, a u 19 je „loš“.

Na drugoj strani, vazduh dobrog i prihvatljivog kvaliteta registrovan je na manje od polovine mernih stanica – odnosno na njih 21.

Pored Užica i stanovnici Beograda od jutros teže dišu. Zbog poviše koncentracije PM10 čestica u poslednja 24 sata kvalitet vazduha je na skoro svim mernim stanicama u Beogradu bio loš. Najgore je u Borči, Zemunu (Ugrinovačka), Leštanima….

I u drugim delovima grada vazduh je zagađen, a jedino gde je prihvatljivog kvaliteta jeste na mernim stanicama Stojčino brdo i Obrenovac Ušće, što su podaci sa sajta Beoeko.

Kvalitet vazduha zbog najsitnijih čestica loš je i u Smederevu, Valjevu, Kosjeriću, Čačku….

Beograd najzagađeniji na svetu, kvalitet vazduha loš i u drugim gradovima u Srbiji 2
Foto: Screenshot/IQAir

Najsitnije čestica PM2.5 i PM10, u najvećoj meri doprinose lošem kvalitetu vazduha u Srbiji. One su istovremeno i najopasnije po zdravlje ljudi pošto dugotrajno izlaganje ovim česticama povećava rizik od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Procenjuje se i da u Srbiji godišnje zbog zagađenog vazduha umre oko 11,000 osoba a da 14,000 završi u bolnicama.

Sajt IQAir u ovom trenutku ocenjuje da je vazduh u Beogradu „nezdrav“ odnosno da je glavni grad Srbije najzagađeniji u svetu, te da je ispred Nju Delhija i Dubaija.

Stručnjaci su međutim u prethodnom periodu objašnjavali da dok se podaci o kvalitetu vazduha sa sajta IQAir mogu uzeti kao tačni, poređenja među gradovima treba uzeti sa rezervom zbog različitih načina merenja kvaliteta vazduha u različitim delovima sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari