Hoće li Užice uspeti da, u narednih deset godina, značajno smanji zagađenje vazduha 1Užice zimi/Foto: Nenad Kovačević

Zagađnje vazduha u Užicu, što je hronični i jedan od najvećih problema grada, u narednih deset godina trebalo bi da se smanji za najmanje 45 odsto.

Zvuči nestvarno, ali to je predviđeno Nacrtom Akcionog plana za ublažavanje uticaja klimatskih promena u Užicu, koji je predstavljen u Skupštini grada, a koji je izrađen uz podršku inostranih donatora.

Nakon što se o njemu, u formi predloga, izjasne građani Užica, taj dokument, koji je izradila konsultantska kuća „Safege- Suez“, trebalo bi da se usvoji po predviđenoj proceduri.

Nada Jovičić, gradska većnica, istakla je da su lokalne samouprave u Srbiji, po Zakonu o klimatskim promenama, obavezne da preduzmu mere kojima bi se smanjila emisija gasova i ublažio efekat staklene bašte.

Hoće li Užice uspeti da, u narednih deset godina, značajno smanji zagađenje vazduha 2
Nada Jovičić/Foto: Grad Užice

Zahvaljujući programu „Gradovi i klimatske promene“, Užice će dobiti takav plan u kome su, rekla je Jovićić, „identifikovani najveći zagađivači vazduha i izvori zagađenja u gradu, a to su“, istakla je „individualna ložišta i saobraćaj“.

„Pored identifikacije uzročnika, predložiće se mere koje bi trebalo da uvrstimo u naše planske dokumente, kako bismo u narednih deset godina ostvarili smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 45 odsto“, objasnila je većnica zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

Akcioni plan je izrađen u okviru navedenog programa koji finansira Francuska agencija za razvoj (AFD), a sprovodi se kao paralelno finansiranje Operacije za razvojnu politiku efikasnosti javnog sektora i zelenog oporavka (DPO) Svetske banke. Program podržava i realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije.

Hoće li Užice uspeti da, u narednih deset godina, značajno smanji zagađenje vazduha 3
Predstavljanje plana/ Foto: Grad Užice

Objasnivši da „Francuska agencija za razvoj pomaže Vladi Srbije u nastojanjima da se smanje posledice klimatskih promena u našoj zemlji“, Lora Mari, predstavnica te Agencije u Beogradu, kazala je da projekat „Gradovi i klima” traje dve godine.

„Mere uglavnom uključuju delovanje u oblastima koje imaju najveće emisije gasova sa efektom staklene bašte, a to su u Užicu saobraćaj, energetika i otpad”, navela je Lora Mari i dodala da će se, osim za Užice, takav plan izraditi  za Smederevo.

Užice je među gradovima u Srbiji sa najvećim zagađenjem vaduha, posebno tokom grejne sezone.

To je, tvrde stručnjaci, posledica velikog broja individualnih ložišta u kojima se koriste ekološki neprihvatljivi energenti, velikog broja motornih vozila, ali i specifičnog položaja grada, koji je okružen brdima zbog čega, povremeno, izostaje prirodno provetravanje.

Zbog takvog stanja, poslednjih godina značajno se povećava iznos iz gradskog budžeta za subvencije kojima se građani podstiču da kupuju kotlove na gas i pelet, zamenjuju dostrajalu stolariju, ugrađuju termoizolaciju na fasadama svojih kuća i da primenjuju ostale mere energetske efikasnosti.

Iako se ti iznosi povećavaju, što je svakako dobro, to ipak nije dovoljno da se značajno poboljša kvalitet vazduha u gradu, a za rešenje tog problema je potrebna značajnija podrška države, potpuno drugačija komunalna infrastruktura, sveobuhvatno i sistemsko rešenje koje će biti efikasno primenjivo u specifičnim užičkim uslovima, koje Užičani sve češče porede sa pejzažima Mordora.

 Energetska sanacija javnih objekata

Mere energetske efikasnosti, uz finanisijsku podršku inostranih donatora, sprovode se i u javnim sektoru. U toku je rekonstrukcija i energetska sanacija nekoliko škola, vrtića i ATD dispanzera, a ranije je rekontriuisan i energetski saniran deo zgrade Narodnog pozorišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari