Beograd osmi na svetu po zagađenosti 1Foto: Aleksandar Roknić

Beograd, glavni grad Srbije, danas je bio osmi najzagađeniji grad na svetu, podaci su sajta Air Visual.

Ispred Beograda našao se Delhi kao najzagađeniji grad na svetu, potom slede Lahor u Pakistanu, Peking u Kini, Mumbaj u Indiji, Daka u Bangladešu, kineski Čengdu i indijski grad Kolkata.

I aplikacija Air Care pokazala je da je u Beogradu kvalitet vazduha ponovo bio opasan, pa se građanima savetovalo da ne otvaraju prozore, da izbegavaju aktivnosti na otvorenom i da uvek nose maske protiv zagađenja.

Ipak, prema platformi Air Visual, u naredna tri dana, odnosno u četvrtak, petak i subotu, očekuje se da vazduh u prestonici Srbije bude dobar.

Što se tiče ostalih gradova u Srbiji, juče je vazduh bio nezdrav i u Čačku, zatim u Nišu, Kosjeriću, Novom Pazaru, Paraćinu, Kragujevcu…

Bojan Simišić iz neformalne organizacije Eko straža, koja se bavi ukazivanjem na probleme zagađenja vazduha, smatra da ne bi trebalo „izmišljati toplu vodu“ kada je reč o traženju rešenja za zagađenje, već prilagoditi modele zemalja koje su zagađenje smanjile.

On je u serijalu razgovora Vidokrug naveo da je problem zagađenja kompleksan, a da je prvi problem neadekvatna informisanost javnosti, budući da informacije postoje, ali nisu dostupne na pravi način.

– Još jedan problem je to što donosioci odluka stvaraju narativ da zagađenje utiče na zdravlje samo kada su visoke vrednosti zahlađenja – ukazao je Simišić, pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije da u Srbiji godišnje od posledica zagađenja vazduha premine 6.000 ljudi.

Na pitanje koliko je vremena potrebno da se problem zagađenja vazduha reši, on je odgovorio da je potrebno oko sedam godina da se zagađenje prepolovi.

– Toliko je bilo potrebno zemljama koje su se bavile rešavanjem problema zagađenja, mada bi Srbija možda mogla malo da ubrza proces, pošto rešenja već postoje, ali je neophodno da problem počne odmah da se rešava – rekao Simišić za FoNet.

Ministarstvo da produži rok za sugestije

Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je poziv Ministarstvu rudarstva i energetike da produži rok predviđen za dostavljanje sugestija javnosti povodom Polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije. Predviđeni period za dostavljanje predloga je od 31. decembra 2020. godine do 12. januara 2021. godine, a Ne Davimo Beograd predlaže da se rok produži za mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari