Beograd Prajd: Parada ponosa ove godine pod sloganom "Nismo ni blizu" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Beograd Prajd je danas saopštio da će ove godine biti održan pod sloganom „Nismo ni blizu“, da bi se naglasilo da se LGBTI zajednica u Srbiji suočava sa nasiljem i diskriminacijom, a početak kampanje obeležen je crtanjem grafita na Prajd info centru.

Nedelja ponosa trajaće od 4. do 10. septembra, a Prajd šetnja biće održana 9. septembra u 16 časova, navodi se u saopštenju.

Aktivisti su ispisali grafit na Prajd info centru „Nismo ni blizu“ kako bi skrenuli pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi.

„Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je odlučio da preduhitri huligane. To je i prilika da slogan Prajda 2023 ‘Nismo ni blizu’ dopre do što većeg dela javnosti“, navodi se u saopštenju.

Tvrdi se da slogan „Nismo ni blizu“ oslikava borbu LGBTI pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav.

„Nismo ni blizu, jer je nasilje prema LGBTI građanima Srbije i dalje široko zastupljeno. Istopolne zajednice i dalje nisu pravno prepoznate i regulisane. Nismo ni blizu, jer naše zdravstvo i zakoni i dalje sistemski diskriminišu transrodne osobe“, konstatuje se u saopštenju.

Zahtevi Beograd Prajda su usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI zajednici.

Traži se i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI zajednice, izvinjenje građanima koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari