LGBT+ organizacije: Neprihvatljivo zbližavanje diplomatskih odnosa Srbije i Ugande 1foto: Shutterstock/Zakharova_Elena

LGBT+ organizacije najoštrije su osudile posetu Srbiji predsednika Ugande Joverija Musevenija, koji je pre samo nekoliko nedelja potpisao zakon kojim se istopolni seksualni odnosi u Ugandi kažnjavaju smrtnom kaznom.

Prema istom zakonu, u Ugandi se takozvano „promovisanje homoseksualnosti“ kažnjava zatvorom do 20 godina, a njegovo usvajanje je u suprotnosti sa standardima ljudskih prava, koje su u okviru sistema Ujedinjenih nacija ratifikovale i Uganda i Srbija, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 11 nevladinih organizacija.

Ističe se da je neprihvatljivo zbližavanje diplomatskih odnosa Srbije sa državom u kojoj se LGBT+ osobe dehumaniziju, kriminalizuju i osuđuju na smrt zbog svoje seksualne orijentacije, posebno imajuću u vidu da je premijerka Srbije autovana lezbejka.

Dodaje se da ovom posetom i zbližavanjem Srbije i Ugande vlast u Srbiji šalje poruku da joj ljudska prava LGBT+ osoba nisu bitna i da mogu da sarađuju i sa državama koje ubijaju svoje LGBT+ građanke i građane.

Pozivamo predsednika države Aleksandra Vučića, premijerku Brnabić i ceo državni vrh Srbije da se ograde i javno osude anti-LGBT+ politiku predsednika Ugande i da prekinu zbližavanje sa državom koja ubija svoje građanke i građane drugačije seksualne orijentacije, stoji u saopštenju.

Saopštenje su potpisali: Udruženje “Da se zna!”, Grupa “IZAĐI”, Labris, Društvo Ponosa, L*-Communio, Asocijacija Duga, Potent, Civil Rights Defenders, Beograd Prajd, Talas TIRV i Udruženje mladih BalkanIDEA Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari