Udruženje "Da se zna": Krivična prijava protiv mladića koji je šutirao cveće i cveće ostavljene za ubijenu N.M 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Udruženje „Da se zna!“, koje se bavi evidentiranjem slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT+ osobama, podnelo je krivičnu prijavu protiv mladića koji je nakon skupa na Trgu Republike u Beogradu 6. jula razbacao i šutirao sveće i cveće ostavljene za ubijenu devojku N.M.

To udruženje je danas na Tviteru podsetilo da je pred kraj skupa, kada se većina razišla, nepoznati mladić prišao spomeniku knezu Mihailu, gde su građani ostavili cveće, sveće i trans-zastave koje je porušio, išutirao i razbacao, a jednu od trans-zastava pocepao, zgužvao i odneo.

„Ovaj gnusni čin nasilničkog ponašanja ne samo što je drsko i bezobzirno izražavanje mržnje prema transrodnim osobama, već je u ovakvoj situaciji u pitanju i besramno ruženje uspomene na pokojnicu, kao i veliki šamar svima okupljenima, svim trans-osobama i čitavoj LGBT+ zajednici“, ocenili su iz „Da se zna!“.

Tražili su od tužilaštva da hitno nađe i adekvatno kazni tu osobu i da „neizostavno uzme njegovo jasno demonstriranje transfobije kao otežavajuću okolnost“ i u skladu s tim u skladu sa zakonom odredi težu kaznu za učinjeno krivično delo.

N.M. (18), transrodna osoba iz Kovilja nađena je 6. jula mrtva u stanu u centru Beograda posle višenedeljne potrage, a pootom je više LGBT+ udruženja zapalilo sveće i ostavilo cveće na Trgu Republike u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari