Beograd se kandidovao za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO 2027 1Foto: Bojan Cvejić

Ambasada Srbije u Parizu predala je pismo kandiature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO BELGRADE 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, objavljeno je danas.

Predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve “ / „Play for Humanity – Sport and Music for All“ održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. Godine, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja, kako je istaknuto, jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina.

Navedeno je da su „Srbija i Beograd dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima“.

Ukoliko Srbije dobije organizaciju, važno će biti, naglašeno je, i iskustvo koje zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je na svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Organizacijom Međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope, navedeno je u saopštenju.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, sa temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, sa temom „Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity“.

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari