Beograd uskoro dobija prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda 1Foto: Zelena stranka

Beograd će uskoro dobiti prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda. Vodeći evropski proizvođač papira i papirne ambalaže irska kompanija Smurfit Kappa otvoriće u septembru ove godine postrojenje na beogradskoj Adi Huji koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Otvaranje ovog postrojenja je deo projekta „Stvaramo budućnost zajedno sa prirodom“ kojom Smurfit Kappa želi da pokaže čvrstu privrženost održivom poslovanju, društvenoj odgovornosti i očuvanju životne sredine. Ova kompanija je u Srbiji prisutna od 2019. godine kada su Fabrika hartije Beograd i Avala Ada postale deo Smurfit Kappa Grupe.

„Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onoga što propisuje Evropska zakonska regulativa odlučili smo da pokrenemo najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao  je generalni direktor Smurfit Kappa Beograd Milan Marković u razgovoru sa predstavnicima srpskih medija napominjući da je fabrika do sada koristila samo hemijsko i mehaničko prečišćavanje otpadnih voda.

Marković je objasnio da će buduće biološka postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koristiti takozvane dobre bakterije, da je rađeno po najvišim svetskim standardima i u saradnji sa timom stručnjaka iz inostranstva, a da će „glavni profit od ovog postrojenja ubirati priroda i reka Dunav“.

„Reciklaža starog papira podrazumeva veoma složen proces proizvodnje gde se na kraju procesa izdvaja voda opterećena celuloznim i hemijskim komponentama. Zato smo se odlučili  za nešto složeniji proces prečišćavanja otpadnih voda koji uključuje i aerobno i anaerobno prečišćavanje otpadnih voda. Aerobni proces znači da dobijamo prečišćenu vodu i biogas koji možemo koristiti kao energiju tokom proizvodnje papira,“ objasnio je Marković.

„Prečišćenu vodu iz aerobnog procesa dodatno prečišćavamo gde dobijamo mulj koji ponovo vraćamo u proces proizvodnje i prečišćenu vodu koja je čistija od dunavske vode koju smo uzeli na početku procesa reciklaže starog papira“, dodao je prvi čovek  najstarije fabrike hartije u Srbiji.

Marković je naveo da je otvaranje ovakvog postrojenja deo filozofije  kompanije Smurfit Kappa i da se nada da će inovacije i pristup poslovanju koje ona donosi u Srbiju podstaći i druge privredne aktere i čitavu zajednicu da im prioritet budu briga o prirodi i održivi razvoj.

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi u kompanijama Smurfit Kappa doo Beograd i Smurfit Kappa Avala Ada doo. Od 2019. godine do danas u ove firme investirano je 45 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari