Beogradski advokati sve bliži obustavi rada 1Medija centar

Obustava rada advokata na teritoriji Beograda sve je izvesnija pošto je neformalna grupa koja stoji iza organizacije protesta nazvanih “Ni korak nazad” prikupila potpise neophodne za održavanje vanredne sednice skupštine Advokatske komore Beograda (AKB).

Kako je na današnjoj konferenciji za medije istakla Zlata Rašević, članica Upravnog odbora AKB-a, advokati su podneli direktnu inicijativu za održavanje skupštine, čime počinje da teče zakonski rok od 30 dana u okviru kog predsednik komore mora da zakaže sednicu.

Rašević je podsetila da su delegati skupštine Advokatske komore Srbije odbacili predlog da se obustavom rada traži povlačenje dopune stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade bankarskih kredita, iako je prethodno ubedljiva većina tražila to na konferenciji advokata.

– Banke ne mogu da budu iznad zakona, a dopuna stava VKS-a im upravo to omogućava. Ako im sada prođe ovo, proći će im bilo šta. Nakon odluke delegata skupštine AKS-a da odbace preporuku konferencije advokata, nama je preostalo da obustavu rada, kao i 2014. godine počnemo iz Beograda. Nas advokate će ta obustava najviše boleti, ali računamo da za ovo pitanje vredi odreći se dela zarade, istakla je Rašević.

Na konferenciji protestnog odbora advokata, kako sebe oslovljavaju, govorio je i Dejan Gavrilović, predsednik udruženja potrošača Efektiva. On je sumirajući genezu sudskih sporova koje su građani pokretali protiv banaka istakao da je do pre desetak godina preovlađivao stav da su banke ozbiljne institucije koje poštuju zakon. Iz tog razloga, kako je istakao, malo ljudi se odlučivalo da tuži banke.

Međutim, dodaje Gavrilović, onda su banke krenule da nezakonito menjaju ugovorene kamatne stope, da zarađuju od manipulacije kursnom razlikom, ali i da određuju nezakonite zatezne kamate. Prema njegovim rečima, građani koji su zbog ovih stvari podnosili tužbe protiv banaka redovno su dobijali presude na sudu. Taj trend je, prema njegovim rečima, nastavljen i sa sporovima pokrenutim zbog troškova obrade kredita, do dopune stava VKS-a iz septembra ove godine.

– Mi i dalje ne znamo šta su to troškovi obrade kredita. To niko nije umeo da objasni javnosti. Potpuno je skadalozno da sud donosi dopunu stava kojom pokušava da promeni sudsku praksu, kazao je Gavrilović.

Advokat Miroslav Živković je istakao da troškovi obrade kredita zapravo i ne postoje. Kada bi postojali, dodao je on, banka bi te troškove najpre morala da knjiži kao minus, a da onda od klijenta traži naknadu kako bi bila na nuli.

– Banke su samo od troškova obrade kredita u prethodne tri godine zaradile oko milijardu evra. To nisu troškovi, već nelegalan profit, kazao je Živković.

On je naglasio da su banke uspele da “promaše penal”, čak i nakon odluke građanskog odeljenja VKS-a da im dozvoli naplatu takvih troškova u slučajevima u kojima su oni o njima informisali građane.

– Banke u 80 odsto slučajeva koji su danas pred sudom nisu dostavljali ponude građanima informišući ih o troškovima obrade kredita. Zato su sada počeli da falsifikuju ponude, krivotvoreći datume na ugovorima zbog čega smo podneli i krivične prijave, kazao je Živković. On je istakao da su sudovi do sada rešili oko 30.000 sporova vezanih za troškove obrade kredita, a da je u proceduri još njih oko 250.000.

AF – Vesićev kum zastupa većinu banaka

Advokat Miroslav Živković je na konferenciji za medije naveo da od 25 banaka u Srbiji, njih 21 zastupa kancelarija novosadskog advokata Nemanje Aleksića. On sam, rekao je Živković, postupa u oko 400.000 sporova u kojima su građani po raznim osnova tužili banke. “Radi se o eksponentu vladajuće Srpske napredne stranke i nekome ko je u kumovskim vezama sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem”, kazao je Živković podsećajući da je Vesiću upravo advokat Aleksić dao na upotrebu kamp prikolicu koju zamenik gradonačelnika koristi u svrhe kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari