Beogradski univerzitet traži odgovore o državnoj maturi 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Univerzitet u Beogradu (UB) se neće izjašnjavati o državnoj maturi dok ne dobije odgovore na brojna pitanja i rezultate dosada održanih probnih maturskih ispita, zajednički je stav svih dekana ovog univerziteta zauzet na današnjem proširenom Rektorskom kolegijumu, nezvanično saznaje Danas.

 

Sednica je bila zatvorena za javnost zbog čega niko od dekana, ali ni iz uprave Univerziteta nije želeo zvanično da govori za Danas, ali prema našim saznanjima, fakulteti nisu predočili uslove pod kojima će 2024. upisivati brucoše, što je godina u kojoj je predviđeno uvođenje državne mature.

Naš izvor sa UB kaže da fakulteti svoje predloge o uslovima upisa neće dostaviti Ministarstvu prosvete dok prosvetna vlast ne odgovori na sve nedoumice akademske zajednice.

Dogovoreno je da svi fakulteti do sednice Senata 25. januara, dostave pitanja koja će biti objedinjena u dokument, koji će potom poslati Ministarstvu prosvete.

Šta je sa kandidatima iz Republike Srpske i Crne Gore koji nemaju državnu maturu; šta će biti sa kandidatima koji ove godine neće upisati studije, a sledeće će konkurisati jer oni nemaju državnu maturu; koji je algoritam za sastavljanje rang-liste; da li će privatni fakulteti biti na spisku želja koji će studenti popunjavati – samo su neka od pitanja koja postavljaju dekani.

– Previše ima nejasnoća i dok ne budemo dobili odgovore Univerzitet u Beogradu se neće izjašnjavati, niti možemo da prihvatimo maturu. Što se tiče uslova upisa na studije, oni će biti definisani onog momenta kada budemo dobili odgovore i ukoliko njima budemo zadovoljni. Moguće je da će se razlikovati situacija na pojedinim fakultetima i da će oni koji kubure sa studentima priznavati državnu maturu, a fakulteti koji imaju veću navalu kandidata će verovatno ostati na prijemnim ispitima. Ali je to sve pod pretpostavkom da budemo zadovoljni odgovorima koje dobijemo – kaže naš izvor.

Dodaje da su sve nedoumice dekani izneli na nedavnom sastanku sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, ali da ni on, ali ni nadležni u Projektu državne mature nisu dali odgovore.

Ministar je, kaže naš sagovornik, rekao da je matura državni projekat, predviđen Strategijom razvoja obrazovanja i da on mora da je sprovede.

– Mi smo insistirali na probnom periodu. I dalje smatramo da je najbolja opcija da se tri ili četiri godine paralelno sprovode i državna matura i prijemni ispiti kako bi se potvrdila ili osporila efikasnost mature.

Insistiramo da se državna matura verifikuje na taj način što bi se napravila korelacija rezultata sa prijemnih i sa mature i tek nakon takvog testa možemo da kažemo da li je matura validna ili ne – navodi sagovornik Danasa.

On dodaje da je na poslednjem sastanku sa ministrom rečeno da će nakon što obiđe sve univerzitete uslediti novi krug sastanaka.

– Kako se to nije desilo mi ćemo inicirati taj drugi krug svojim pitanjima na koja tražimo odgovore – kaže naš izvor.

Ministar prosvete Branko Ružić nedavno je u intervjuu Danasu kazao da će učenici trećeg razreda srednje škole, koji su prva generacija koja će polagati državnu maturu, početkom ove godine znati uslove upisa na studije.

Neformalno udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo“ pokrenulo je nedavno peticiju protiv državne mature, tražeći da se postojeći koncept izmeni i razreše svi sporni detalji, a ako nadležni to nisu u stanju da urade, da se državna matura odloži.

I članovi Unije srednjoškolaca Srbije izneli su u istraživanju tog udruženja koje okuplja predstavnike svih učeničkih parlamenata, svoje nedoumice o ovoj temi.

U istraživanju Jelene Stevanović sa Instituta za pedagoška istraživanja oko 65 odsto srednjoškolskih profesora je reklo da učenici i njihovi roditelji nisu uopšte ili nisu u dovoljnoj meri pripremljeni za uvođenje novog koncepta državne mature. Samo osam odsto profesora veruje da je takav reformski poduhvat u potpunosti ispravan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari