Dragan Perić, dugogodišnji novinar Politike i biograf, osmislio je jedan energičan program za ljubitelje istorije, koji se već neko vreme održava u kafani Zlatno burence, a sada i u klubu Antika na Savamali.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U klubu Antika u Karađorđevoj 25, Dragan Perić igra ulogu putovođe kroz stari Beograd, a ulaznice štampa u obliku kakve su nekada bile tramvajske karte. Vođ kroz Beograd do sada je ponudio niz čudesnih tema, kao što su šetnje kroz četiri gradske kapije (Vidin, Stambol, Sava, Varoš), ženska moda nekada, dolazak braće Limijer i prihvatanje filma, prva filmska projekcija u kafani Zlatni krst, i mnoge druge. Trideset nedelja je držao ''časove putovanja'' u Zlatnom burencetu, bez video podrške, a od nedavno je počeo i sa slikama. Onaj engleski izraz, starinski, za bioskop: to go to the pictures, ovde je vratio značenje. Zaista, ulazite u slike i postajete deo njih. Dragan štampa i magazin posvećen beotemama, evo već treći po redu… Uz ulaznicu za putovanje, dobijate i magazin gratis.

-Naseljavanja Beograda zanimljiva su na više načina. Destinacija koja je u jednom trenutku, posle 1860-ih, bila, nećete verovati, najpoželjnija posle Amerike. Tada su grad naseljavali mahom Austrougari različitog porekla – Česi, Slovaci, Nemci, i sl. Na stranu romantično shvatanje prošlosti, na stranu i određena bolećivi sentiment koji se može pojaviti u ovakvim momentima, varoški duh i otmenost koja je ukinuta (mnogim faktorima, nećemo imenovati niti bi imenovanje išta promenilo), fakat su koji treba uvažiti. Građanski način života nije podrazumevao (i ni dan-danas ne podrazumeva) samo činjenicu o mestu boravka, naprotiv, on je vrlo geografski dislociran, mada po pravilu povezan sa urbanom sredinom. Primera radi, ispijanje kafe bilo je svojstvenije varoškim navikama, ili određena vrsta odeće, hrane, shvatanja, itd. Ima nečeg neodoljivog u oživljavanju prošlosti, neke konekcije koja daje izvestan osećaj sigurnosti i pojačava svest o identitetu – kaže Dragan.

Od knjiga koje preporučuje navešćemo samo neke: ''Beograd naše mladosti'', Nušićev ''Stari Beograd'', Derokove knjige svakako, staru štampu (koja je sada mahom digitalizovana na internetu), ''Suiluete starog Beograda'' Milana Stojimirovića, itd. Navedenih knjiga, naravno, više nema u knjižarama, ali mogu se naći na sajtovima za prodaju polovnih knjiga ili kod čuvenih, nezamenjivih uličnih knjižara.

Mnoge čitaoce bi sasvim sigurno zanimala i knjiga ''Beograd na tanjiru'', u kojoj mogu naći 136 starih recepata, a čiji je autor Dragan Perić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.