Beriša: Treba ozbiljna analiza pre donošenja odluke o obaveznom vojnom roku na Kosovu 1Foto: Ministarstvo kosovskih snaga bezbednosti

Kosovo bi trebalo da temeljno analizira situaciju pre nego što donese odluku o obaveznom služenju vojnog roka, izjavio je bivši ministar odbrane Rustem Beriša, navodeći da ima i zemalja koje su odustale od obaveznog služenja vojnog roka.

„Mislim da ovo zahteva detaljniju analizu pre donošenja odluke, jer je vojska osnova za budžet Кosova. Ima mnogo prednosti u edukaciji mladih o vojsci, upotrebi oružja za odbranu i ima mnogo zemalja koje imaju obaveznu vojnu službu i deo su NATO“, rekao je Beriša, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, potrebno je da o tome budu konsultovani stručnjaci i da se sagleda u kojoj fazi su Kosovske bezbednosne snage (KBS).

„To zavisi od izazova i bezbednosnih istraživanja. Ovo je pitanje koje zahteva analizu, jer mora da se uzme u obzir u kojoj fazi je razvoj i napredak vojske Кosova i da li ona treba da daje prednost vojnoj službi ili nečemu drugom“, ocenio je on.

Kako navodi Kosovo onlajn, ministar odbrane Armend Mehaj ranije danas je rekao da je moguće uvođenje obaveznog vojnog roka jer je, prema njegovim rečima, veliki interes građana da služe u vojsci Кosova i da je služba u КBS „san svakog građanina Кosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari