Četvrti protest zbog Informerovog intervjua sa silovateljem: Organizatorke poručile - "Vidimo se ponovo" (VIDEO, FOTO) 1Foto: Kristina Koprivica

Četvrti protest u organizaciji feminističkog kolektiva Ženska solidarnost, koji je počeo je u 21 čas na Trgu republike uz zvižduke i transparente “Besne žene večeras pale grad”, “Ne dozvoli da te iko stišava”, “Samo revolucionarno prema sebi”, i uzvikivanje parole “Noć nam se duguje!”, završen je oko 22.30 časova uz poruku „Vidimo se ponovo“.

Serija protesta koju je pokrenuo pomenuti kolektiv inicijalno je započeta zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem u dnevnom listu Informer, a protesti su nastavljeni zbog nereagovanja institucija na nasilje nad ženama i neuklanjanje spornog intervjua sa medijskih portala koji su ga preneli.

U prvim minutima protesta nekoliko desetina nezadovoljnih građanki i građana okupilo se na univerzalnoj tački sastanka Beograđana skandirajući parole “Žene neće ćutati”, “Kratka suknja – pa šta?!” i uzvikivanja “Ua” protiv dnevnog lista Informer koji je objavio sporni intervju.

Članice Ženske solidarnosti objasnile su da su i one same žene koje imaju iskustva nasilja i straha i koje je društvo izneverilo po ko zna koji put, te znaju kako se osećaju druge žene.

— Često me pitaju zašto sam besna feministkinja i koga sam toliko ljuta – ja ne znam odakle da počnem, rekla je jedna od organizatorki protesta.

Organizatorke su iskazale nezadovoljstvo zbog neadekvatnog kažnjavanja nasilnika i zbog toga što se žene osećaju uplašeno i nebezbedno.

Zahtevi protesta bili su uklanjanje snimka intervjua sa Informera, kao i tekstualnog intervjua sa portala Alo, Mondo i Blic jer, prema rečima organizatorki, intervju plaši sve žene ove zemlje.

Zahtevaju i da se prekine finansiranje iz budžeta onih medija koji na neetički način izveštavaju o nasilju nad ženama.

Ostali zahtevi su praćenje smernica za medijsmo izveštavanje o nasilju prema ženama i poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kao i donošenje Zakona o registru silovatelja.

Takođe, organizatorke su najavile radikalizaciju protesta ukoliko u naredne dve nedelje njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

— Mi znamo da ni ova noć nije bezbedna ni za jednu od nas, ali zato želimo da poručimo svetu da ova noć pripada nama, da ulice pripadaju nama, uzviknula je članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić.

Povorka se sa Trga republike nastavila Dečanskom ulicom ka Trgu Nikole Pašića uz skandiranje “Volim kada sama šetam noću”. Policijska kola okružila su kolonu i saobraćaj je bio zaustavljen u kratkim intervalima, u skladu sa kretanjem okupljenih.

Nekoliko stotina okupljenih zaustavilo se u blizini Narodne skupštine, a Riznić je podsetila da su 1995. godine feministkinje protestovale zbog istih stvari zbog kojih protestuju i danas, skoro 30 godina kasnije.

— Mi smo večeras ovde jer odrastamo sa saznanjem da opasnost vreba sa svih strana, da moramo da pazimo kome verujemo, šta oblačimo, kome se osmehujemo. Mi smo večeras ovde jer nasilnici ne zlostavljaju ni kratke suknje, ni osmehe, ni mračne ulice. Zlostavljaju zbog toga što su nasilnici, objasnila je Riznić.

Riznić je podvukla da je u poslednih 10 godina ubijeno oko pet stotina žena u Srbiji.

Gligorijević: „Dragane J. Vučićeviću, nećemo imati tvoje tiraže i budžete, al’ nas niko neće šutnuti u zadnjicu“

Novinarka Jovana Gligorijević obratila se okupljenima podsećajući na izjavu Olivere Zekić nakon prvog protesta ispred Informera da medije prodaje krv.

— Dosta nam je medija koji zarađuju na ženskim suzama, ženskoj krvi, ženskoj smrti. Pokušali su da zarade na našem strahu, e zato smo besne i zato smo nedeljama na ulici. Nismo bezbedne na poslu, u gradskom prevozu. Najtužnije od svega najnebezbednije smo u svojim domovima, zaključila je Gligorijević.

Četvrti protest zbog Informerovog intervjua sa silovateljem: Organizatorke poručile - "Vidimo se ponovo" (VIDEO, FOTO) 7
Foto: Kristina Koprivica

Novinarka je pozdravila hrabre žene iz Bosne i Hercegovine koje su takođe bile na ulicama.

— Dragane J. Vučićeviću, mi časne novinarke i novinari nećemo imati tvoje tiraže i budžete, ali nas isto niko tako neće šutnuti u zadnjicu i nazvati izmetom, istakla je Gligorijević.

Članica Ženske solidarnosti Nataša Elenkov objasnila je da je odrasla u Leskovcu, u ulici u kojoj su žene u svakoj trećoj kući trpele nasilje.

Riznić je govorila da je i sama pretprela nasilje i da je uz svoje drugarice i saborkinje shvatila da to nije njena sramota, već sramota nasilnika.

Organizatorke su potom ispisale imena svojih nasilnika na papirima koje su onda spalile, a pozivale su i ostale učesnice protesta da učine to isto ukoliko žele.

Među okupljenima na protestu bili su profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, aktivistkinja Aida Ćorović, bivši premijer Zoran Živković, reper Marko Šelić Marčelo, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković, aktivista 1 od 5 miliona Martin Bežinarević i Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

Okupljeni kod Skupštine oko 22:30 časova počeli su da se razilaze, a organizatorke su najavile novi protest uz uzvike “Vidimo se ponovo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari