Besplatan obrok u novopazarskoj Narodnoj kuhinji dobija 1.300 građana 1Foto: Crveni krst u Nišu

Narodna kuhinja u Novom Pazaru pre par meseci je proslavila tri decenije rada, čime se svrstala se u jednu od najstarijih u regionu. Počela je sa 30 korisnika. Nažalost, broj korisnika se povećavao i sada ova kuhinja deli besplatan obrok za 1.300 građana.

Kuhinja Crvenog krsta i dalje radi u skladu sa aktuelnim pandemijskim merama, pa građani ne mogu da koriste trpezariju, već donose svoje posude za obrok, koji odnose svojim kućama da jedu.

-Tokom policijskog časa, proglašenog zbog epidemije kovida, dnevno se nosila hrana na kućnu adresu za preko 300 korisnika. Sada, neko od članova njihovih porodica obično dođe i preuzme obrok iz naše kuhinje – kaže za Danas Ljiljana Kostić, sekretarka Crvenog krsta.

Prema njenim rečima, u njihovoj kuhinji spremi se od 650 do 700 kilograma hrane, a normativ po korisniku je pola kilograma hrane i pola vekne hleba.

– Toliko na dan dobiju korisnici socijalne pomoći, ljudima koji nemaju nikakva primanja, kao i penzionerima sa najnižim primanjima- navela je Kostić.

I u ovoj kuhinji, kao i u drugima u Srbiji, tokom vikenda se ne služi obrok. Donator Narodne kuhinje svake godine je Vlada Srbije i to u prvih osam meseci, dok je za preostalih četiri lokalna samouprava.

Prema dostupnim informacijama, socijalnu pomoć u Novom Pazaru prima oko 3.000 građana, a 70 odsto njih dobijaju obrok i u Narodnoj kuhinji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari