Besplatna online obuka za nezaposlene u Novom Pazaru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u Novom Pazaru, nastavila je organizovanje besplatnih obuka lica sa evidencije nezaposlenih.

Prvi ciklus besplatne online obuke za vođenje poslovnih knjiga organizovan je u decembru prošle godine i završilo ga je pet polaznika. U toku je drugi ciklus, koji ima 20 učesnika. Planirano je da program traje do septembra i da vođenje poslovnih knjiga nauči 100 nezaposlenih.

Uslov za pohađanje je da polaznici imaju najmanje četvrti stepen stručnosti i da imaju tehničke mogućnosti za pohađanje obuke.

Sticanje znanja traje mesec dana. Svi polaznici dobijaju novčanu nadoknadu od 20 hiljada dinara i sertifikat da su osposobljeni za vođenje poslovnih knjiga.

Planirano je, da krajem ovog meseca, krene još jedna online obuka, digitalizacija u marketingu.

Aida Bojadžić, PR novopazarske Filijale NSZ, naglašava da novim programima nastoje da novim programima nastoje da prate savremene trendove u osposobljavanju nezaposlenih radi lakšeh pronalaženja posla.

Skreće pažnju na još dve obuke, koje će NSZ organizovati preko online platformi.

-Najatraktivnija je obuka “Put do uspešnog preduzetnika”. Ona je preduslov za nezaposlene, koji hoće da konkurišu za sredstva za samozapošljavanje, za pokretanje sopstvenog biznisa. I ova obuka može da se pohađa online, preko posebno kreirane platform, ali može I neposredno.Druga obuka je za aktivno traženje posla, a namenjena je onima koji samostalno traže posao. Cilj je da nauče koje su tehnike i veštine aktivnog traženja zaposlenja, kako da napišu svoj CV, kako da se u najboljem svetlu predstave poslodavcu – objašnjava Bojadžić i dodaje da se kod aktivnih mera zapošljavanja posebno void računa prilikom zapošlkjavanja lica sa invaliditetom i njih pet je prošlog meseca završilo osnovnu informatičku obuku.

U novopazarskoj Filijali NSZ najpopularniji su program samozapošljavanja kroz javne pozive. Do kraja ovog meseca, očekuje se raspisivanje svih 13 javnih poziva.

Nezaposlenost je veoma izražen problem u Novom Pazaru. Prema poslednjim podacima, na evidenciji nezaposlenih nalazi se oko 23 hiljade lica. Po tome je ovaj grad, u vrhu republičke lestvice, po stopi radno sposobnog stanovništva bez posla, iznad 50 odsto.

U ovom gradu nema direktnih investicija niti novih radnih mesta. Sve se oslanja, uglavnom, na lokalna privatna preduzeća.

Smanjenje broja nezaposlenih, nadležne institucije i lokalna samouprava pokušavaju da smanje i kroz projekte koje finansiraju ministarstva i inostrani donatori.

Jedan od takvih aktuelnih programa je „Novi Pazar za inovativna rešenja u zapošljavanju“, koji realizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grad Novi Pazar.

Rezultati javnog poziva za zapošljavanje teže upošljivih kategorija, mladih do 30 godina starosti, Roma i Žena, tek, treba da budu poznati. Projekat je vredan 350 hiljada dinara i biće raspoređena na 10 lica za samozapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari