"Jedan šalter za sve, a sistem pada": Na besplatne kartice za bazene Beograđani čekaju i po tri sata (FOTO) 1Foto: R. M./Danas

Iako su Šapićevi Beogradski dani porodice, prema mišljenju mnogih, bili potpuni debakl, odluka da se Beograđanima ovog leta omogući besplatan ulazak na bazene čini se da neće biti, ako je suditi po gužvi za besplatne kartice za bazen, koja je danas vladala u beogradskim opštinama.

Ljudi su u redovima čekali po dva do tri sata. Najviše su se bunili na nedovoljno šaltera.

Gužva i ovog jutra u opštini Palilula. Kažu ljudi, čekaju po sat i po.

„Kad kod Vrbe budeš plivao 6 kilometara niz Tamiš, tad mi se javi“, rekao je jedan penzioner grupi srednjoškolaca koji su čekali na propusnice za bazen.

S obzirom da je u prostorijama opštine Palilula tolika gužva kako za propusnice, tako i za besplatne karte za gradski prevoz, između građana koji čekaju razvijaju se živi razgovori kako bi se prekratilo vreme.

Penzioner koji je čekao na „doživotnu“ (izraz koji ga vređa) kartu za GSP, prepričavao je mladićima svoje doživljaje sa Tamiša, navodeći da se i ne seća kada je naučio da pliva jer je bio baš mali. Bazen mu nije nikakav izazov jer i danas pliva na rekama i, kako kaže, preplivava kilometre.

"Jedan šalter za sve, a sistem pada": Na besplatne kartice za bazene Beograđani čekaju i po tri sata (FOTO) 2
Foto: K. Ž./Danas

Kada je završio sa pričom, pozdravio je novostečene prijatelje, rekavši da će u opštinu doći u oktobru, kad ne bude gužve.

Inače, od prvog dana kada su počeli sa izdavanjem besplatnih propusnica za bazen, redovi ispred ove beogradske opštine su ogromni, protežu se i na desetak metara ispred zgrade, a na šalter se u proseku stiže za sat i po.

Društvo za bazene je šarenoliko, ali najviše čekaju srednjoškolci i pripadnici najstarije generacije.

„Jedan šalter za sve, a bio pao i sistem“, kaže jedna sugrađanka, koja je posle dva sata sačekala kartice za sebe i dete.

Zbog velikog interesovanja građana za besplatne kartice u opštini Zvezdara otvorili su danas još jedan šalter, kako bi se redovi malo rasteretili.

"Jedan šalter za sve, a sistem pada": Na besplatne kartice za bazene Beograđani čekaju i po tri sata (FOTO) 3
Foto: Opština Zvezdara

Tačno u podne, red zatičemo i u Ustaničkoj ulici 53. Glavni ulaz opštine Voždovac je gotovo blokiran. U redu koji se proteže od šaltera u holu zgrade do stepenica na ulazu stoje desetine ljudi, dece, srednjoškolaca, roditelja, penzionera. Neki čekaju samo besplatne povlastice za bazen, oni drugi i za gradski prevoz.

„Treba vam dva, tri sata da biste stigli na red jer samo jedan šalter radi a na njemu izdaju sve“, objašnjava gospodin koji samo što je uzeo svoje kartice i koverat, u kome osim obaveštenja za koje bazene kartica važi stoji i slika gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

"Jedan šalter za sve, a sistem pada": Na besplatne kartice za bazene Beograđani čekaju i po tri sata (FOTO) 4

„I ova akcija kao i sve druge koje grad Beograd sprovodi, ima za cilj rasterećenje kućnog budžeta Beograđana i njihovih porodica…Nadamo se da ćete provesti lepo i radosno vreme širom beogradskig bazena i u njima istinski uživati“, reči su gradonačelnika koji „viri“ iz koverte i pozdravlja Beograđane za ta dva, tri sata koja su rešili da prestoje za nešto što gradonačelnik daje za džabe.

„Ma ništa nije za džabe, sve će to oni da nam naplate debelo“, čuje se jedna crvenokosa penzionerka iz reda, dok se druga nadovezuje: „na svaki račun uvek ima neka stavka koja se dodatno plaća“.

„Ovo treba izdržati“, kaže sredovečni čovek u majici sa natpisom Pošte, dok non stop gleda na sat.

Na pitanje koliko joj se ovo čekanje isplati jedna gospođa kaže: „S obzirom na to da para za more nemam, ova karta će mi biti jedino letovanje“.

Niko ne odustaje, eventualno nekome stigne „smena straže“.

Jedna srednjoškolka, vidno umorna pokušava da se ubaci preko reda, ali to ne promiče starijoj gospođi: „Ako ja starija mogu da čekam, možeš i ti“. Vuče je za ruku i vraća na mesto.

Oni što su bili na početku čekanja euforični zbog toga što će ovog leta moći da se kupaju besplatno na otvorenim bazenima u Beogradu, posle dva sata više nemaju strpljenja. Odlučuju da sednu gde ko ima mesta. Popunjavaju prazne stolice, neko seda na stepenice. Pojedini se hvataju automata da im izbaci nešto da se rashlade i gricnu.

Na samom šalteru ostavljate ličnu kartu za odrasle, zdravstvenu knjižicu za decu i obavezno broj telefona. Onda vas ljubazno zamole da pređete u sledeći red da podignete plastificiranu karticu za bazen, a oni koji su čekali i karticu za prevoz moraju i da se fotografišu.

„E sad mogu i da se ženim“, radosno će jedan penzioner koji je dočekao da preuzme svoja dokumenta, koja će, nažalost, trajati samo ovo leto.

Sutra bi, kako smo saznali u ovoj opštini, trebalo da proradi još jedan šalter.

„Ma kartica će biti tokom celog leta“, odgovara jedan službenik, dok se grupa zabrinula da ih možda iznenada ne ukinu.

„Šta ako samo kažu, nema više, gotovo? Zato sve vreme i čekam…“, objašnjava jedan iz reda.

Šalter radi od 8 do 14 časova. Vrata su zatvorili, ali će primiti sve one koji su bar ušli u hol opštine.

Gde je plivanje besplatno

Besplatan ulaz na otvorene bazene važi samo za ovu letnju sezonu. Ulaz na bazene omogućen je svakog dana od 12 časova uz besplatnu karticu i ličnu ispravu. Beograđani će ovog leta besplatno moći da koriste sledeće bazene: SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ – Stari grad; SC „Tašmajdan“ – Palilula; SC „Olimp“ – Zvezdara; SC „11. april“- Novi Beograd; SC „Voždovac“ – Banjca; Otvoreno plivalište Zavoda za sport – Košutnjak; SC „Ljubomir Ivanović Gedža“ – Mladenovac; SRC „Kolubara“ – Lazarevac; SKC „Obrenovac“ – Obrenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari