Samo dve reprezentacije nisu postigle pogotke u prvih osam mečeva na Svetskom prvenstvu u Brazilu, što je podatak koji raduje ljubitelje pravog, ofanzivnog fudbala. Sve selekcije koje su istrčale na teren u prva tri dana nadmetanja na 20. planetarnom šampionatu igrale su na gol više, a samo Kamerunci i Grci nisu imali sreće u ofanzivi.


Zanimljivo je da je prvi gol u Brazilu bio delo domaćina, što i nije čudno otkad je ustanovljena praksa da na otvaranju šampionata igra domaća selekcija, ali se navijači „karioka“ sigurno nisu radovali posle nespretne intervencije Marsela protiv Hrvatske, jer je lopta završila iza leđa njegovog zemljaka Žulija Sezara. Ipak, sa dva gola brzo je do vrha liste strelaca stigao Nejmar (3:1), a tu su mu se pridružili „leteći“ Holanđani Robin van Persi i Arjen Roben. Efikasnost „lala“ nije iznenađenje, ali se ipak pet pogodaka može svrstati u tu kategoriju kada se zna da je sa suprotne strane terena stajala četa Visentea del Boskea (5:1). Španci su dvostruki uzastopni šampioni Evrope i branioci titule iz Južne Afrike, ali čini se da je pogodak Ćabija Alonsa iz sumnjivo dosuđenog jedanaesterca sredinom prvog poluvremena samo razljutio Holanđane. U drugom poluvremenu Ćavi i drugari nisu mogli da se povežu na terenu, a laka konjica Luja van Gala sa golobradim mladićima u defanzivi i prebrzim i preopasnim Robenom i Van Persijem na polovini rivala očas posla je ispostavila račun za poraz u prošlom finalu iz Johanesburga. Između predstava Nejmara i Holanđana smestio se jedini meč u kojem je priznat samo jedan pogodak, jer su Meksikanci do čitavog plena protiv Kameruna došli zahvaljujući Oribeu Peralti (1:0).

Čileanci su epitet favorita iz senke opravdali protiv borbenih, ali nejakih Australijanaca (3:1). Brza igra kojom diriguju Aleksis Sančez i Arturo Vidal, potpomognuta iskusnim Horheom Valdivijom, dala je rešenje za pojačanu defanzivu „kengura“ već na startu meča, zbog čega je nastavak protekao u prividnoj inicijativi Tima Kejhila i kompanije. Ipak, četa koja je pre četiri godine zaustavila Srbiju u grupnoj fazi nije uspela da dođe ni do boda. Istim rezultatom Kostarika je režirala najveće iznenađenje(3:1), jer je posle preokreta ostavila Urugvajce praznih šaka. Fudbaler Arsenala na prinudnom radu u Olimpijakosu Džoel Kembel svoj raskošni talenat pokazao je još pre tri godine kada je sa šest golova bio najbolji strelac Konkakaf šampionata za igrače do 20 godina, ali je sada prvi put na „velikoj“ sceni potvrdio da Arsen Venger može u potpunosti da se osloni na njega u godinama koje dolaze. Napad selekcije, kojoj je vrata Mundijala otvorio srpski stručnjak Bora Milutinović 1990. u Italiji, bio bi još ubojitiji da Alvaro Saborio nije bio prinuđen da se povuče zbog povrede metatarzalne kosti. Ipak, čini se da Kostarikanci u izuzetno jakoj grupi nisu rekli poslednju reč, dok „urusi“ moraju igrati na sve ili ništa protiv još uvek aktuelnih šampiona i vicešampiona sveta. Najubedljiviju pobedu bez primljenog gola u prva tri dana prvenstva ostvarila je Kolumbija, koja je sa 3:0 savladala Grčku. Bez Radamala Falkaa, ali sa velikim brojem znalaca u veznom redu, Kolumbijci su istakli kandidaturu za visok plasman.

Prvi susret nekadašnjih prvaka sveta dobili su Italijani, koji su se u nehumanim uslovima bolje snašli od Engleza (2:1). Visok nivo vlage u Manausu smetao je i jednima i drugima, a Baloteli je kaznio izuzetno ofanzivnu postavku Roja Hodžsona. Japanci su preko Keisukea Honde najavili pobedu nad Obalom Slonovače, ali je ulaskom u igru Didijea Drogbe afrička selekcija poboljšala igru i za dva minuta došla do premijernih bodova (2:1).

Đovani dos Santos bez sreće

Meksikanac Đovani dos Santos postigao je dva gola protiv Kameruna, ali su oba neopravdano poništena. Pomoćni sudija Kolumbijac Umberto Klaviho dva puta je podigao zastavicu kada to nije trebalo da učini pa je njegov zemljak Vilmar Roldan u oba navrata „vraćao“ rezultat na onaj sa početka meča.

Golovi iz (ne)postojećih penala

Već na premijeri između Brazila i Hrvatske, sudije su izbile u prvi plan. Samo je Japanac Nišimura video prekršaj Lovrena nad Fredom u šesnaestercu „kockastih“, pa je Nejmar najavio preokret. Španija je jedini gol za sada u Brazilu postigla iz, čini se, prestrogo dosuđenog jedanaesterca nakon što je Dijego Košta nagazio na nogu De Fraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari