Zaštita ljudskih prava i sloboda je i dalje prioritet države Srbije, a efikasnim procesuiranjem osumnjičenih za nasilje biće poslata poruka da se takvo ponašanje neće tolerisati, ocenio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković na otvaranju Savetovanja sudija u Vrnjačkoj Banji.

Prema njegovim rečima, bez poštovanja osnovnih prava ne može se govoriti o modernoj pravnoj državi. On je dodao i da država preduzima oštre mere kako bi stala na put divljanju ekstremnih grupa i pojedinaca.

– Efikasnost u procesuiranju pojedinaca i grupa koje učestvuju u nasilju poslaće poruku da se nasilničko ponašanje neće tolerisati – naglasio je Cvetković. On je naveo i da je i obaveza svih državnih organa da štite prava i slobode i suzbiju štetne pojave koje narušavaju prava i slobode građana Srbije i stranih državljana koji borave u našoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da pravosuđe i policija u Srbiji traže od društva saglasnost o ciljevima i vrednostima za koje se bore.

– Svaka akcija bez toga biće kampanjskog karaktera i bez rezultata – ocenio je Dačić. On je naglasio i da je neophodna bolja saradnja tužilaštva, pravosuđa i policije, naročito kada stupe na snagu izmene Zakonika o krivičnom postupku i počne primena novog koncepta tužilačke istrage.

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će do kraja ove i tokom sledeće godine biti usvojeni zakoni iz građanske materije koji će doprineti efikasnijim i bržim sudskim postupcima, i na taj način ostvarenju prava na suđenje u razumnom roku.

– U toku su pripreme zakona o parničnom postupku, izvršnom postupku i vanparničnom postupku, a zatim sledi rad na zakonima iz oblasti advokature, javnog beležništva i veštačenja – istakla je ministarka pravde. Prema njenim rečima, uticaj države na pravosuđe sveden je na minimum sa početkom rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva. Ona je dodala da je Brisel dosadašnju reformu pravosuđa u Srbiji označio kao uspešnu.

– Naš cilj je Evropa. U Evropu ne ulaze političari, koji o njoj najviše pričaju. U Evropu ulazimo štiteći evropske vrednosti. U Evropu ulazimo svi zajedno i zato sam srećna što najviši zvaničnici iz Brisela, kao što su Žak Baro i Jelko Kacin ovu našu zajedničku reformu ocenjuju kao uspešnu – ističe Malovićeva.

 

Veliki napredak prilikom izbora sudija

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović podsetila je da Parlamentu predstoji izbor članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca na predlog advokata i stručnih krugova. „Zakonima iz oblasti pravosuđa koje je Skupština do sada usvojila učinjen je veliki napredak u sistemu izbora sudija“, rekla je Đukić-Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari