Konferencija je održana pod motom „Religija i kultura neraskidiva veza među narodima“, kojoj su prisustvovali učesnici iz više od dvadeset zemalja. Trodnevnom skupu nisu prisustvovali predstavnici srpske, bugarske i grčke pravoslavne crkve, kao ni Vaseljenske patrijaršije.

U trodnevnom radu ohridske konferencije, učestvovali su predstavnici ruske, albanske, kanonski nepriznate MPC, rimokatoličke, evangelističko-metodističke crkve i drugih verskih zajednica. U pozdravnom obraćanju na konferenciji makedonski premijer Nikola Gruevski je ukazao na značaj istrajnog negovanja ljubavi, tolerancije i međusobnog razumevanja.

– Život je kulturno takmičenje. Ne moramo da se ubijamo, ili porobljavamo jedni druge, namećući naše kulture, civilizacije i religije svim ostalim. Umesto toga, kada imamo otvoren dijalog među nama i kada se međusobno bolje upoznamo, kada poštujemo i ljubimo drugog, kao ličnost, tada uočavamo da naše razlike počinju da blede i otkrivamo naše zajedničke crte, rekao je makedonski premijer i dodao da uprkos razlikama u našim religija i civilizacijama, mi imamo više zajedničkih stvari – rekao je makedonski premijer.

Ohridski skup je organizovan u skladu sa godinom koju su Ujedinjene nacije proglasile godinom za zbližavanje kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari