Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je juče u Zagrebu da neće pristati ni na kakve ultimatume oko datuma parlamentarnih izbora, optuživši opoziciju da samo želi da sruši Vladu. Ona je posle razgovora s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem novinarima rekla da je više puta ponovila da će izbori biti održani do kraja 2011, iako je zakonski rok do marta iduće godine. „Ako bi se izbori, kao što traže neki, odmah raspisali, nemamo šanse za završetak pregovora s EU jer tehnička vlada ne može obavljati poslove koje treba obaviti do kraja pregovora“, naglasila je Kosor.


Hrvatska premijerka je istakla da vladi ne treba pomoć, već da joj opozicija „ne odmaže“. Jadranka Kosor se na sastanku kod Josipovića zadržala pola sata duže od predviđenog, ocenivši da je razgovor bio konsktruktivan i otvoren. Ona je rekla da je glavna tema bilo pitanje ima li Vlada podršku predsednika oko završetka pregovora o pristupanju EU.

Iako je Josipović sazvao pojedinačne konsultacije s predsednicima parlamentarnih stranaka, s Kosor su kod predsednika došli i potpredsednici i ministri Gordan Jandroković i Petar Čobanković, ministar privrede Đuro Popijač, kao i glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak. Hrvatska premijerka je rekla da su zvaničnici informisali predsednika i o stanju u pregovorima s EU i ekonomskoj situaciji u državi.

Koalicija hrvatskih opozicionih stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP) istakla je juče u razgovoru sa šefom države da podržava završetak pregovora Hrvatske s EU, ali i traži brzo održavanje parlamentarnih izbora. Lider SDP-a Zoran Milanović rekao je novinarima nakon sastanka da je u najboljem nacionalnom interesu da se parlamentarni izbori odvoje od referenduma o ulasku u EU. „Izbore treba održati pre referenduma kako se referendum ne bi ugrožavao i pretvarao u izjašnjavanje o podršci vladi, a ona tu podršku više nema“, istakao je Milanović, dodavši da od vlade zavisi hoće li se pregovori završiti do kraja juna.

Jadranka Kosor takođe je u četvrtak održala konsultacije o završetku pristupnih pregovora s EU, ali su joj se od opozicionih stranaka odazvali jedino predsednici desničarskih Hrvatske stranke prava i Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje. Predsednici najjačih opozicionih partija, među njima i najača SDP, odbili su da dođu kod premijerke. Oni su tražili da im se Kosor prvo obrati u Saboru i objasni optužbe na račun Hrvatske demokratske zajednice, ali i optužbe portparola Vlade da je deo opozicije odgovoran za nedavno nasilje na protestu u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari